Premiestijging autoverzekering ontlopen? Stap nu over


EINDHOVEN, 20110816 -- Grote kans dat de autoverzekering de komende maanden fors duurder wordt. Wie de te verwachten premiestijgingen wil ontlopen, doet er verstandig aan nu over te stappen, stelt de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de premies van veel autoverzekeringen de komende maanden zullen gaan stijgen. De toezichthouder heeft geconstateerd dat veel verzekeraars nog steeds te lage premies hanteren voor hun WA-verzekeringen en deze flink moeten verhogen om ze kostendekkend te kunnen maken.

Naar verwachting zullen daarom veel autoverzekeraars de komende maanden forse premiestijgingen gaan doorvoeren. Wie dit voor wil zijn, doet er verstandig aan nu in actie te komen, volgens Paul Huibers van Geld.nl. “De autoverzekeraar kan de premie pas verhogen aan het einde van de contractperiode. Wie er dus nu voor kiest om een verzekering voor een jaar af te sluiten, kan dat nog tegen een lage premie doen. Als je verzekeraar dan toch de komende maanden haar premie flink omhoog gooit, heeft dat in ieder geval het eerste jaar geen invloed op jouw premie.”

Niet alleen mensen die een nieuwe verzekering afsluiten kunnen slim inspelen op de te verwachten premiestijging. Ook als je nu al een verzekering hebt die langer loopt dan een jaar, kun je per direct overstappen. “Veel mensen zitten al heel lang bij hun huidige autoverzekeraar”, zegt Huibers. “Omdat verzekeringsmaatschappijen de verzekering niet meer stilzwijgend mogen verlengen na een jaar, kan iedereen die langer dan een jaar bij dezelfde verzekeraar zit, per maand zijn of haar verzekering opzeggen. Zeker voor deze mensen loont het dus om hun premie eens goed te vergelijken met die van andere aanbieders.”


Concurrentie

Dat veel autoverzekeraars op dit moment te lage premies hanteren, komt doordat de concurrentie op de autoverzekeringsmarkt de afgelopen jaren flink is toegenomen. Vooral internetverzekeraars betraden als nieuwkomer met een scherpe premie de markt. Omdat alles bij deze verzekeraars via internet wordt geregeld, maken zij over het algemeen minder kosten dan traditionele autoverzekeraars. Hierdoor zagen veel bestaande verzekeraars zich genoodzaakt hun premies fors te verlagen, met als gevolg dat veel premies nu niet kostendekkend zijn.


Deel: ' Premiestijging autoverzekering ontlopen? Stap nu over '
Lees ook