Consumentenbond

Prepaid-bellers KPN duurder uit
8 augustus 2001

Consumentenbond adviseert over te stappen naar andere provider

Mobiele bellers die een prepaid telefoon bij KPN hebben, krijgen te maken met enkele belangrijke veranderingen. In plaats van binnen een jaar moet je binnen een half jaar je beltegoed opwaarderen, terwijl het minimum opwaardeerbedrag bijna verdubbelt. Wie dit niet wil, kan beter overstappen naar een andere provider.

Eén keer per jaar moeten prepaid-bellers hun beltegoed opwaarderen. Wie dat niet doet, raakt zijn nummer kwijt. Vanaf 1 januari 2002 moet het beltegoed na een half jaar al opgewaardeerd worden. Ook wordt het minimale opwaardeerbedrag verhoogd van 25 naar 44 gulden (20 euro). Voor mensen die weinig bellen, betekent dit dat zij per jaar f.88 betalen in plaats van f.25. Het beltegoed blijft wel staan; je kunt dus voor meer geld verbellen, maar wie weinig belt, heeft daar niets aan. Voor bellers die een prepaid-telefoon als noodapparaat hebben, betekent deze verandering een prijsstijging van 252%.

Wie dat er niet voor over heeft, kan het beste overstappen naar een andere provider die nog wel de mogelijkheid geeft om eens per jaar op te waarderen. Overstappen met behoud van je nummer kan altijd; dit is wettelijk bepaald. Bij het aanvragen van een abonnement bij een andere provider moet dit binnen een week geregeld kunnen zijn.

De veranderingen op een rij:
Oude situatie:
eens per jaar moet je je beltegoed opwaarderen.
Tot 1 juli 2001 was de minimale opwaardering fl. 25,Na 1 jaar vervalt ook de sim-lock op het toestel; je kunt na 12 maanden dus besluiten niet op te waarderen en over te stappen met behoud van nummer Na 13 maanden, dus als je nooit opgewaardeerd hebt, vervalt je nummer. Drie maanden later wordt het nummer teruggegeven aan de OPTA en kan het opnieuw uitgegeven worden.

Situatie nu:
Vanaf 1 juli wordt het uitbrengen van opwaardeerkaarten van fl.25,- gestopt. Iemand die zo'n kaart in zijn bezit heeft kan deze kaart binnen de nu gestelde termijn gebruiken voor het opwaarderen. Vanaf 1 januari 2002 gaat het nieuwe regime in: eens per half jaar een opwaardering plegen, anders vervalt je nummer. Ook hier krijg je weer bericht (een aankondiging) dat je nummer binnen een maand vervalt. Dus in de nieuwe situatie heb je in totaal 7 maanden de tijd om in actie te komen; opwaarderen of overstappen Het minimale opwaardeerbedrag wordt fl. 44,- ofwel 20 euro per half jaar Na 1 jaar vervalt de sim-lock. Na het eerste half jaar na aanschaf overstappen naar en andere provider moet gepaard gaan met de aanschaf van een nieuw toestel Na 7 maanden niet te hebben opgewaardeerd vervalt je nummer. Dat gaat 3 maanden later terug naar de OPTA en kan weer uitgegeven worden.

Zoekwoorden:

Deel: ' Prepaid-bellers KPN duurder uit volgens Consumentenbond '
Lees ook