Rijksarchiefdienst

Overhandiging eerste exemplaar van het fotoboek 'De wereld in een doosje'

Op 25 november zal burgemeester A.C. Houtsma van Wijk bij Duurstede het eerste exemplaar van het fotoboek 'De wereld in een doosje' in ontvangst nemen.

Het fotoboek toont een keuze uit de foto's van Jordaan Everhard van Rheden, onderwijzer in Utrecht en later kostschoolhouder in Wijk bij Duurstede. Naast zijn werk als onderwijzer was hij amateurfotograaf. In de jaren 1863-1876 maakte hij foto's van het dagelijkse leven in en rond het huis en portretten van familieleden, leerlingen en vrienden. Hij fotografeerde ook de omgeving van het huis 'De Wereld' aan de Utrechtse Oudegracht en van zijn huis naast de kerk van Wijk bij Duurstede. De foto's van Wijk bij Duurstede zijn de oudst bekende foto's van die plaats. Van Rheden slaagde er als amateur in om levensechte opnamen te maken. Zijn foto's tonen de timmerman aan het werk, moeder en dochter aan de inmaak, spelende kinderen en de kat op een stoel. Ze behoren daarmee tot de vroegste informele foto's die in Nederland zijn gemaakt.

De samensteller van 'De Wereld in een doosje', Erik Tigelaar, is coördinator van de afdeling Beeldmateriaal bij Het Utrechts Archief. Hij deed onderzoek naar de achtergronden en de familie- en vriendenkring van Van Rheden. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk hoe deze amateurfotograaf zich de technische kennis van het fotograferen eigen maakte.
Titel 'De wereld in een doosje'
Samensteller Erik Tigelaar
ISBN 90-5479-042-3
Omvang 120 pagina's met 100 foto's
Uitgeverij SPOU i.s.m. Het Utrechts Archief
Prijs fl. 27,50

Nadere informatie wordt u graag verstrekt door: Jozé Rutten-Nass, Bureau SPOU, tel (030) 2284655 Nettie Stoppelenburg, Het Utrechts Archief, tel (030) 2866682

Copyright © Rijksarchiefdienst

Deel: ' Presentatie fotoboek 'De wereld in een doosje' '
Lees ook