Rijksarchiefdienst

VOC-troef van het Nationaal Archief: Thijs en de geheime VOC-kaart

Het Nationaal Archief presenteert op 1 juni a.s. het jeugdboek Thijs en de geheime VOC-kaart. Het boek is geschreven door Lizette de Koning, medewerkster van het Nationaal Archief. De presentatie vindt plaats tijdens de prijsuitreiking van de VOC-prijsvraag op de Batavia-werf in Lelystad. Thijs en de geheime VOC-kaart is een uitgave van het Nationaal Archief, in samenwerking met uitgeverij Uniepers in Abcoude. Het Nationaal Archief wil met dit boek een jong publiek laten zien welke prachtige verhalen je uit de 'schatkist' van het VOC-archief kunt halen. Het boek is geïllustreerd met originele afbeeldingen uit het VOC-archief en tekeningen van de bekende kinderboekentekenaar Fred Marschall.

Lizette de Koning (27) houdt zich bij het Nationaal Archief bezig met het begeleiden van mensen die informatie uit het VOC-archief willen hebben. Toch is haar achtergrond niet een historische. 'Al in de derde klas van de lagere school wist ik dat ik ooit een kinderboek wilde schrijven', vertelt Lizette, 'en dat is nooit meer veranderd.' Ze kreeg haar kans toen ze ging afstuderen aan de HBO-opleiding tekstschrijven. Tijdens een stage was ze in contact gekomen met de wereld van de VOC en die liet haar niet meer los. Ze besloot als afstudeerproject een kinderboek over de VOC te maken. Het verhaal zou zich niet alleen afspelen op een VOC-schip, zoals bij de meeste andere kinderboeken, maar Lizette wilde dat haar 'Thijs' ook een vreemd land zou leren kennen. Ze koos daarvoor de wat minder bekende VOC-factorij Surat en reisde naar India om daar twee maanden onderzoek te doen. In de bibliotheek van Madras schreef ze de eerste opzet van het verhaal.

Thijs is een weesjongen die door zijn baas, de kaartenmaker Smelius, met een geheime opdracht wordt meegestuurd op het VOC-schip 'De Roode Draeck' naar India. Er blijft hem onderweg weinig bespaard: pesterijen van oudere jongens aan boord, maden in het eten, verraad door zijn baas, en zelfs wordt hij gekielhaald. Spanning genoeg, maar natuurlijk loopt alles uiteindelijk goed af.

Het Nationaal Archief bewaart het imposante archief van de VOC, vele honderden planken lang en van een onschatbare historische waarde. Het bevat niet alleen een belangrijk deel van de geschiedenis van de Nederlandse handel, maar ook is het een belangrijke bron voor de nationale geschiedenis van verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. De historie van Zuid-Arfika, India, Ceylon en Indonesië kan niet geschreven worden zonder de journalen en rapporten die de VOC-dienaren en -schippers maakten van hun wederwaardigheden.

Deel: ' Presentatie jeugdboek Thijs en de geheime VOC-kaart '
Lees ook