---

Ministerie van Defensie---

foto: Presentatie helikopter luchtvaartmuseum (Peter Wiezoreck)

Presentatie nieuwe heli luchtvaartmuseum

02-02-2003

Op de dag dat vijftig jaar geleden de watersnoodramp in Zeeland plaatsvond, vond zaterdag (1 februari) in het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg de officiële presentatie plaats van de Agusta Bell AB-204 helikopter van de Marineluchtvaartdienst. Dit type helikopter stond van 1962 tot 1978 in dienst bij de Koninklijke Marine voor ondermeer reddingstaken. Bij de presentatie van het voor het museum bestemde toestel werd uiteraard uitgebreid stilgestaan bij de watersnoodramp van 1953. Bij deze ramp bleek hoe waardevol helikopters zijn voor het redden van mensen bij overstromingen.

De AB-204 die aan de collectie van het Militaire Luchtvaartmuseum is toegevoegd heeft daadwerkelijk bij de Koninklijke Marine gevlogen maar is daarna naar Zweden verkocht. Het toestel is zaterdag in Soesterberg officieel overgedragen aan het museum door de heer S. Scheiderbauer, de directeur van het Zweedse Flygvapenmuseum in Linkoping. Vervolgens verrichte de Vlagofficier Marineluchtvaartdienst, commandeur A. van Dijk de symbolische handeling waarmee het toestel in de collectie werd opgenomen.

Via lezingen van deskundigen werd stilgestaan bij de ervaringen tijdens het redden van mensen bij de watersnoodramp in 1953 en de ontwikkeling van reddingshelikopters voor de marine en luchtmacht (foto: Peter Wiezoreck)

Zoekwoorden:

Deel: ' Presentatie nieuwe heli luchtvaartmuseum '
Lees ook