Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Presentaties en Projecten Artoteek Rijnmond

13 juli - 12 augustus 2002: Marten Toonder "Grofstoffelijke Trillingen"

Op 2 mei 2002 werd één van Nederlands beroemdste striptekenaars 90 jaar oud: Marten Toonder. Zijn scheppingen Tom Poes en Olivier B. Bommel, heer van stand annex nationale knuffelbeer, zijn al decennia lang zeer populair. Reden voor Rotterdam om een groots eerbetoon te organiseren voor deze stripschrijver en -tekenaar van niveau. Op initiatief van raadslid Manuel Kneepkens heeft het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam de Artoonisten uitgenodigd om een sculptuur voor de openbare ruimte te ontwerpen. Dit wordt op 12 juli onthuld op het Blaak, nabij de Centrale Bibliotheek.

Toonders meest bekende creatie is Olivier B. Bommel. Deze is in Nederland al decennia lang populair omdat in zijn wereld de maatschappelijke verhoudingen van een burgerlijke eenvoud zijn. Hij woont in een Utopia waar het haardvuur altijd knappert, Joost bedient en brigadier Snuf salueert. De striptaal van de Artoonisten, die de hommage aan Toonder hebben ontworpen, is soms even nostalgisch maar is ook doorspekt met de hedendaagse realiteit van graffiti en reclame. De Artoonisten bestaan uit Hans van Bentem, Luuk Bode, Dj Chantelle en Pepijn van Nieuwenhoven. Deze jonge Rotterdamse kunstenaars verkondigden vorig jaar bij Showroom MAMA een nieuwe stroming. Het 'Artoonisme' combineert strip- en graffitiachtige stijlen met ouderwetse symboliek. Onder het gemakkelijk toegankelijke en ludieke uiterlijk vertellen de vier kunstenaars vaak een tweede verhaal. Zo ook bij hun hommage aan Toonder.

Het beeld van de Artoonisten is zes meter hoog. Het bestaat uit een barokke klavervormige bank waar vier bekende figuren uit de Toonder strips op tronen: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de schilder Terpen Tijn. Boven hen uit torent een grote obelisk, aan vier zijden verlucht met reliëfs vol symbolen van de krachtenvelden in het Bommel universum: filosofie, politiek, economie en wetenschap. De obelisk wordt bekroond door kwasten, het symbool van de kunstenaar, een wereldbol, symbool van Olivier B. Bommel, en Tom Poes als personificatie van de Rede.

Hoewel Toonder niet zijn hele leven in de Maasstad heeft gewoond, zei hij laatst in een interview dat er wat hem betreft niet genoeg beelden in de stad kunnen staan. Hij voegde eraan toe: 'Rotterdam, geboortestad, daar heb ik een zwak voor. Twintig jaar van je leven en vooral van je prille jeugd, die maken een heel diepe indruk op je'. Na een lang buitenlands verblijf woont Toonder inmiddels weer in Nederland.

Deel: ' Presentaties en Projecten Artoteek Rijnmond '
Lees ook