Consumentenbond

Prijsstijgingen euro nog steeds incidenten

Dubbele prijzen in 59% van alle winkels

Hoewel de prijzen vanaf begin dit jaar gemiddeld met ongeveer 4% zijn gestegen, heeft de komst van de euro nog nauwelijks invloed. Dit blijkt uit de jongste gegevens van de prijzenmonitor van de Consumentenbond. Wel zijn incidenten zichtbaar, vooral bedoeld om op mooie eurobedragen uit te komen. Platenzaken, de horeca en kappers vallen hierbij negatief op.

Sinds november 2000 houdt de Consumentenbond de prijzen in de gaten van ongeveer 2500 producten en diensten. In augustus 2001 is de vierde meting gehouden. Hieruit is gebleken dat de prijzen incidenteel worden verhoogd om op mooie eurobedragen uit te komen. Vooral platenzaken, horecagelegenheden en kappers maken zich hier schuldig aan. In de omrekening van gulden naar euro worden nog steeds foute afrondingen en foute berekeningen aangetroffen. Bij de vorige meting was 16% fout omgerekend, nu is dat nog 7%. De foute omrekeningen variëren van 2 eurocent te veel of te weinig tot euro 4,54 te veel of euro 3,18 te weinig.

Als het gaat om het voeren van dubbele prijzen, blijkt dat 59% van alle onderzochte winkels en organisaties in de Prijzenmonitor dat nu doet. Bij de "gevestigde" detailhandel ligt dit percentage flink hoger (ca 75%). Kleine zaken zoals bakkers, slagers en groentewinkels, alsmede marktkramen, gemakswinkels, bioscopen, horeca en gemeentes blijven achter in het aangeven van europrijzen bij hun producten/diensten. Daarentegen onderscheiden de doe-het-zelf winkels zich positief door als enige branche vrijwel 100% van de artikelen dubbel geprijsd te hebben.

De Consumentenbond is met het oog op de euro tevreden over de prijsontwikkeling tot nu toe. Want hoewel producten in prijs zijn gestegen, kan de euro hiervan in verreweg de meeste gevallen niet als oorzaak worden aangewezen. De uitkomst van de jongste meting is ter sprake gebracht in het Nationaal Forum voor de introductie van de Euro. De branche-organisaties van winkels waarbij prijsstijgingen zijn waargenomen die veroorzaakt zijn door de euro en van winkels die foutief omrekenen zullen hun leden hierop aanspreken.

Deel: ' Prijsstijgingen euro nog steeds incidenten '
Lees ook