Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEEST EN GROND
culturele planologie in de Duin- en Bollenstreek

Prijsuitreiking prijsvragen & opening tentoonstelling

2 APRIL 2004 IN LISSE

Prijsvragen geest en grond laten realistische, innovatieve en utopische voorstellen zien

Voor de duin- en bollenstreek

Logeren we binnenkort in opblaasbare units in een oude bollenschuur tussen de prachtig bloeiende velden? En verdwijnen in de toekomst de nieuwe bollenschuren onder de grond om het open landschap te behouden? Of wonen we straks in bolvormige burchten bovenop onze eigen geschiedenis?

Deze voorstellen zijn ondermeer het resultaat van de drie ideeënprijsvragen, die Geest en Grond heeft uitgeschreven om innovatieve plannen te verzamelen voor de toepassing van cultuurhistorie bij de toekomstige ruimtelijke inrichting van de Duin- en Bollenstreek.

Bulb & Breakfast Logies in oude bollenschuren
Het gewenste landschap Het open bollenlandschap en de nieuwe bedrijfsgebouwen Nieuw erfgoed Cultuurhistorie en nieuwe typologieën voor woningbouw

Er zijn 123 inzendingen binnengekomen, waarvan 27 uit het buitenland, ondermeer uit Italië, Zweden, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Slowakije, Slovenië en de Verenigde Staten. De meeste inzendingen, 46, waren voor Bulb & Breakfast, Nieuw erfgoed kreeg 35 inzendingen en Het gewenste landschap 42.

De jury die alle inzendingen heeft beoordeeld, bestond uit: Marinus Houtman (voorzitter Erfgoedhuis Zuid-Holland); Dirk Sijmons (landschapsarchitect, H+N+S Landschapsarchitecten); Jan Vaessen (cultuursocioloog, directeur Nederlands Openluchtmuseum); Nathalie de Vries (architect, MVRDV);
Marc Witteman (wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Hillegom en voorzitter Stuurgroep Pact van Teylingen); Joop Zwetsloot (oud-directeur van de Bloembollenveiling HoBaHo en voorzitter Museum voor de Bloembollenstreek De Zwarte Tulp); en juryvoorzitter Bert van Meggelen (directeur Maatwerk voor stedelijke projecten en culturele planologie).

PRIJSUITREIKING in het Koetshuis, Kasteel Keukenhof Op vrijdag 2 april zal de juryvoorzitter Bert van Meggelen de prijswinnaars uit de finaleronde van Bulb & Breakfast, Het gewenste landschap en Nieuw erfgoed bekend maken.

Bij Bulb & Breakfast strijden soberheid, avontuurlijkheid en commercie met elkaar om de eerste prijs. Kansrijke nieuwe bedrijfsgebouwen, die streven naar onzichtbaarheid om de openheid van het landschap te behouden, zijn elkaars concurrent bij Het gewenste landschap. En in Nieuw erfgoed wordt de geschiedenis tegenover de toekomst geplaatst door voorstellen voor associatieve woningbouw versus utopische bollenwijken.

De prijsuitreiking vindt plaats om 16.00 uur (ontvangst vanaf 15.30 uur) in het Koetshuis, Kasteel Keukenhof in Lisse (tegenover De Keukenhof, Stationsweg 166A in Lisse).

OPENING TENTOONSTELLING in projectbureau Geest en Grond Aansluitend wordt op vrijdag 2 april om 18.00 (tot 19.30) de tentoonstelling Prijsvragen Geest en Grond geopend in het projectbureau Geest en Grond, Heereweg 225 in Lisse. De tentoonstelling vindt plaats in het projectbureau en het naastgelegen Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

De tentoonstelling toont alle ingezonden ideeën, schetsen, tekeningen en studies van de drie prijsvragen en is te zien tot en met 6 juni 2004.

Tentoonstellingslocaties:
Projectbureau Geest en Grond, Heereweg 225, 2161 BG Lisse, t 06 22960245 Museum de Zwarte Tulp, Grachtweg 2A, 2161 HN Lisse, t 0252 417900 Open: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00

Informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met Projectbureau Geest en Grond, Mariëtte Maaskant, email info@geest-en-grond.nl of t 06 22960245

Meer informatie over het project Geest en Grond: WWW.GEEST-EN-GROND.NL

Geest en Grond is een project van het Erfgoedhuis Zuid-Holland, hoofdfinancier is de Provincie Zuid-Holland. Geest en Grond wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Pact van Teylingen en het Stimuleringsfonds voor Architectuur op grond van de Regeling Projectsubsidies Belvedere. Conceptontwikkeling en realisatie: Bureau Venhuizen

Met dank aan Museum de Zwarte Tulp, Kasteel Keukenhof en De Keukenhof in Lisse

Deel: ' Prijsuitreiking & Opening tentoonstelling Prijsvragen Geest en Grond '
Lees ook