Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Prijzen industrie gestegen

De gemiddelde afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in het tweede kwartaal van 2002 gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Ook het prijsniveau van de grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, ligt in het tweede kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Zowel de afzetprijzen als de prijzen van grondstoffen en halffabrikaten zijn in het tweede kwartaal van dit jaar lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Hogere afzetprijzen voor industriële producten
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in het tweede kwartaal van 2002 met gemiddeld 1,6 procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. De ondernemers in de industrie hebben de prijzen voor de binnenlandse markt met 1,0 procent verhoogd. Geëxporteerde goederen zijn 2,0 procent duurder. De stijging van de afzetprijzen is voor een belangrijk deel het gevolg van de prijsontwikkeling in de aardolie-industrie. Als de invloed hiervan buiten beschouwing wordt gelaten, resteert er voor het tweede kwartaal een prijstoename van ongeveer 0,3 procent voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt.
Het prijsniveau van de afzet ligt in het tweede kwartaal 3,3 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2001. De binnenlandse afzet is
1,8 procent lager geprijsd. De in het buitenland afgezette producten zijn in het tweede kwartaal 4,3 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Verbruiksprijzen hoger
De industriële ondernemers hebben in het tweede kwartaal van 2002 meer betaald voor de grondstoffen en halffabrikaten. Vergeleken met het eerste kwartaal ligt het prijsniveau gemiddeld 2,7 procent hoger. Vooral de uit het buitenland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten zijn duurder, 4,6 procent. De verbruikte grondstoffen en halffabrikaten die op de Nederlandse markt zijn ingekocht, kosten 0,5 procent meer.
De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten liggen in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. De geïmporteerde grondstoffen zijn ruim 3 procent goedkoper dan vorig jaar. De uit Nederland afkomstige grondstoffen kosten in het tweede kwartaal bijna 7 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2001.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

31 jul 02 09:30

Deel: ' Prijzen Nederlandse industrie gestegen '
Lees ook