Rijksvoorlichtingsdienst

Recent

In dit archief kunt u grote evenementen op trefwoord opzoeken. Evenementen zijn opgenomen sinds juni 1999. Recente evenementen zijn hieronder op titel na te zoeken.

29/02/00 Prins van Oranje bezoekt Afrikaanse landen

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje brengt van 29 februari tot en met 8 maart 2000 een bezoek aan enkele Afrikaanse landen. In het kader van zijn beschermheerschap van de Stichting AMREF Flying Doctors Nederland bezoekt de Prins in Kenia drie projecten van deze hulporganisatie. Het bezoek staat verder in het teken van waterbeheer. In Zimbabwe woont de Prins een waterseminar bij en in Namibië worden waterprojecten bezocht. Ook in de omgeving van Kaapstad, Zuid-Afrika, zal de Prins een bezoek brengen aan een waterproject.

De Prins van Oranje zal in Entasopia, een dorp met ongeveer 5000 inwoners, een klein gezondheidscentrum bezoeken. AMREF (African Medical & Research Foundation) werkt van daar uit aan de verbetering van de basisgezondheidszorg voor de Masai, de bewoners van het Kajiado District. Het gezondheidscentrum verleent zowel preventieve als curatieve diensten en geeft voorlichting over bijvoorbeeld gezinsplanning. Ook de controle van malaria en de oogziekte trachoma zijn een wezenlijk onderdeel van dit Nomadic Health Programme.

In Homa Bay bezoekt de Prins een project dat voor een belangrijk deel is gericht op de sociaal-economische en gezondheidsproblemen als gevolg van de verspreiding van de ziekte HIV/AIDS. Met voorlichting en onderwijs wordt gewerkt aan preventie van de ziekte. Andere onderdelen van het project zijn watervoorziening, aandacht voor hygiëne, kinderzorg en gezinsplanning.

In Nairobi bezoekt de Prins het International Training Centre van AMREF. Dit medisch-educatief opleidingscentrum biedt deelnemers uit diverse Afrikaanse landen een eenjarige opleiding tot gezondheidswerker. Na hun opleiding kunnen zij een basis leggen voor een mentaliteitsverandering bij de plattelandsbevolking die aansluit op de primaire en preventieve gezondheidszorg.

Bij Victoria Falls, Zimbabwe, woont de Prins van een Oranje een seminar bij van regionale waterinstituten die betrokken zijn bij het opzetten van een regionaal netwerk voor universitair onderwijs en onderzoek op het gebied van waterbeheer, het zogenaamde Waternet. Aan dit netwerk, waarbij IHE-Delft (International Institute for Infrastrucural, Hydraulic and Environmental Engineering) behulpzaam is bij het opzetten, levert de Nederlandse overheid een financiële bijdrage.
De Prins is hier eveneens aanwezig bij de presentatie van de bijdrage van Zuidelijk Afrika aan de World Water Vision door een locale groep waterdeskundigen. Deze wereldwijde visie op de mondiale waterproblematiek wordt in maart in Den Haag gepresenteerd tijdens het Tweede Wereld Water Forum.

In Namibië bezoekt de Prins de Omataka-dam en de Von Bach-dam bij Okahandja vanwaar de hoofdstad Windhoek een groot deel van zijn drinkwater betrekt. Ook de Aonob-dam bij Rehoboth en Gobabeb, het onderzoek - en trainingcentrum van de Desert Research Foundation of Namibia worden bezocht. In Windhoek heeft de Prins een ontmoeting met de heer Helmuth Angula, minister van Agriculture, Water and Rural Development.

Het project Working for Water, dat de Prins bezoekt bij Kaapstad, Zuid-Afrika, heeft tot doel uitheemse planten en bomen uit te roeien en de oorspronkelijke vegetatie te herstellen. Dit project moet leiden tot de beschikbaarheid van meer water en biedt tegelijk werkgelegenheid. In Kaapstad ontmoet de Prins de heer Ronald Kasrils, minister van Water Affairs and Forestry en de heer Kader Asmal, lid van de World Commission on Water for the 21st Century. Deze Commissie coördineert in opdracht van de World Water Council de totstandkoming van de World Water Vision.

Deel: ' Prins van Oranje bezoekt Afrikaanse landen '
Lees ook