rijksvoorlichtingsdienst
13 november 2012 ­ 13:00
prins van oranje bezoekt defensie helikopter commando
13 november 2012 ­ 13:00
zijne koninklijke hoogheid de prins van oranje bezocht vandaag het defensie helikopter commando (dhc) op de vliegbasis gilze rijen waar hij op het 301 squadron sprak met militairen over intensieve samenwerking tussen lucht- en grondpersoneel. om dit te beproeven vloog hij met een instructeur aansluitend in een apache gevechtshelikopter van de koninklijke luchtmacht een zogenoemde close air support missie.

de prins sprak met technici en andere specialisten die de helikopter gereed stelden voor de vlucht. daarnaast kreeg hij uitleg over de rol van zogenoemde forward air controllers (fac). dit zijn militairen die vanaf de grond per radio informatie uitwisselen met vliegers van gevechtshelikopters en jachtvliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen doelen.

na een missiebriefing vloog de prins met de gevechtshelikopter naar een oefenlocatie waar gesimuleerd vuursteun werd geleverd aan grondtroepen in een close air support missie. hierbij werd hij door een forward air controller naar het aan te vallen doel gesproken.

apache gevechtshelikopters hebben tijdens hun inzet in afghanistan van april 2004 tot en met november 2010 diverse close air support missies gevlogen. daarbij was er een nauwe samenwerking met de grondtroepen en bleek inzet van de gevechtshelikopter meerdere malen van levensbelang. dagelijks vinden in nederland en in het buitenland oefeningen plaats om deze inzet te blijven beoefenen en verfijnen zodat de vliegers en grondtroepen optimaal zijn voorbereid op daadwerkelijke inzet.

Deel: ' Prins van Oranje bezoekt Defensie Helikopter Commando '


Lees ook