Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 28 augustus 2001

Bezoek Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta aan Eindhoven

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen op dinsdag 4 september een bezoek aan Eindhoven. Zij maken omstreeks 15.00 uur een rijtoer vanaf het stationsplein naar het cultureel kennis- en informatiecentrum de Witte Dame, het voormalige fabrieksgebouw van Philips Lighting. Het aanstaande bruidspaar wordt rondgeleid door de in het gebouw gevestigde Design Academy Eindhoven.

Het bezoek is het eerste van de reeks kennismakingsbezoeken die het aanstaande bruidspaar de komende maanden zal brengen aan de 12 provincies en de vier grote steden. Het bezoek aan Noord-Brabant staat in het teken van BrabantStad, een samenwerkingsproject van Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond. De eerste vier steden worden achtereenvolgens op 4 september bezocht.

Programma
Prins Willem Alexander en mevrouw Máxima Zorreguieta maken de circa 20 minuten durende rijtoer in een auto die op een unieke wijze wordt aangedreven. Het Zero Inertia systeem in deze auto maakt zuinig en toch sportief rijden mogelijk. Deze innovatie is een initiatief van Van Doorne Transmissie BV en wordt uitgevoerd in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven en TNO.

Al in de vroege middag brengen de Tuna's en Tunina's Spaanse muziek ten gehore. Daarnaast zullen ook Dubbel Sikx en het Koninklijke Eindhovens Mannenkoor La Bonne Espérance zorgen voor een muzikale omlijsting. Op een groot scherm van 4.60 x 6.00 m op de hoek Mathildelaan - Emmasingel zal het bezoek in Eindhoven live te volgen zijn.

Omstreeks half vier zullen Prins Willem Alexander en mevrouw Máxima Zorreguieta de Witte Dame bereiken. Daar kan de Prins jeugdherinneringen ophalen. Bij de roltrap van de Witte Dame staat de 'Daf Kini', die als naam draagt 'Willem Alexander'. De auto is jarenlang in het Italiaanse vakantieoord Porte Ercole door de Nederlandse koninklijke familie gebruikt.

In de Witte Dame kan het paar kort kennismaken met 2 andere innovatieve projecten uit Eindhoven. Er is een schaalmodel van het HOV(Hoogwaardig Openbaar Vervoer)-voertuig Phileas en een prototype van de MITKA.
Deze laatste is een nieuw 'Mobiliteitsconcept voor Individueel Transport op de Korte Afstand'. Het driewielig voertuig is door TNO Industrie uit Eindhoven in samenwerking met Gazelle, Nike en Stork ontwikkeld. De Mitka biedt een nieuw alternatief voor vervoer in het drukke stedelijke verkeer.

In de enige HBO design-opleiding in Nederland maken Prins Willem Alexander en mevrouw Máxima Zorreguieta kennis met eindexamenwerk van ongeveer 15 studenten. Het paar krijgt een voorproefje te zien van de Graduation Show, die medio oktober echt van start gaat. Het werkbezoek eindigt met een besloten bijeenkomst in de Witte Dame.

Zoekwoorden:

Deel: ' Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta in Eindhoven '
Lees ook