Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

Persberichten

14/10/99 Prins van Oranje opent nieuw gebouw Nederlandse Film en Televisie Academie

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent donderdag 14 oktober 1999 in Amsterdam het nieuwe gebouw van de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA). Deze academie verzorgt een vierjarige opleiding voor makers van film, televisie en audiovisuele programma's. De NFTA heeft 230 studenten. De academie maakt deel uit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

De NFTA bestaat veertig jaar. Voorheen was de academie gehuisvest in drie panden, verspreid over Amsterdam. Dit nieuwe gebouw is onderdeel van het herhuisvestingsplan voor het Amsterdamse kunstonderwijs. Vanaf de oprichting van de AHK in 1986 was het de bedoeling dat alle activiteiten van de hogeschool zich rond het Mr. Visserplein zouden gaan concentreren. Het nieuwe gebouw van de NFTA is ontworpen door architect Koen van Velsen. De academie bestaat uit twee delen. In het kerngedeelte, een grote betonnen doos, zijn onder meer studios, regiekamers en een bioscoop ondergebracht. In het buitenste deel van het gebouw zijn de klaslokalen, montagekamers, geluidsstudios en kantoorruimten opgenomen.

De NFTA stelt de studenten in staat zowel hun creatieve als technische vermogens in het door hen gekozen vakgebied optimaal te ontwikkelen. Het studieprogramma valt onder het hoger beroepsonderwijs. De opleiding start met een algemeen propedeusejaar, gevolgd door een specialistische opleiding van drie jaar. De studenten kunnen kiezen uit disciplines als Scenario, Regie, Productie, Production design, Camera/licht, Geluid, Montage en Nieuwe media.

Bekende oud-studenten zijn onder anderen Jan de Bont (Speed, Twister), Mike van Diem (Karakter), Nouchka van Brakel (Van de Koele Meren des Doods), Karim Traidia (De Poolse Bruid) en Ben Sombogaart (Abeltje).

Deel: ' Prins van Oranje opent gebouw Film en Televisie Academie '
Lees ook