rvd/kon.huis nr. 88: prinses laurentien - amsterdam wereldboekenstad

rijksvoorlichtingsdienst
persbericht

prinses laurentien opent amsterdam wereldboekenstad

hare koninklijke hoogheid prinses laurentien der nederlanden opent woensdagavond 23 april in de westerkerk amsterdam wereldboekenstad. ook houdt zij bij de opening een toespraak over het wereldwijde belang van geletterdheid en over de bestrijding van laaggeletterdheid. prinses laurentien is beschermvrouwe van amsterdam wereldboekenstad.

sinds 2001 krijgt elk jaar een stad van unesco de titel world book capital city en het verzoek een jaar lang het boek en het lezen intensief te promoten. het jaar begint op 23 april 2008, world book and copyright day, en eindigt 22 april 2009. amsterdam volgt de colombiaanse hoofdstad bogotà op.

amsterdam wil haar reputatie als vrijplaats van het woord en boekenstad opnieuw stevig op de internationale kaart zetten. de stad heeft altijd haar poorten geopend voor schrijvers die elders hun werk niet konden publiceren. een traditie die - door de open houding van het boekbedrijf en de overheid - ervoor zorgde dat de stad altijd bruiste van schrijvers, drukkers, boekhandels, uitgevers en antiquariaten.

amsterdam wereldboekenstad wil de dialoog aangaan en aanjagen rond de vrijheid van uiting. dit doet zij met het thema een open boek, een open geest als leidraad. dit thema sluit aan bij het karakter van boekenstad amsterdam, verbindt het boek met de maatschappelijke actualiteit in binnen- en buitenland en biedt ook ruimte aan verdieping op het gebied van branchespecifieke onderwerpen als auteursrecht, zelfcensuur en digitalisering. spinoza, anne frank en annie m.g. schmidt zijn de drie iconen van amsterdam wereldboekenstad, want zij verpersoonlijken het verhaal van de open geest van amsterdam toen en nu.

naast de prinses zullen burgemeester mr. m.j. cohen, unesco-programmaspecialist mauro rosi en minister van ocw dr. r.h.a. plasterk een korte toespraak houden. de israëlische auteur david grossman zal in het kader van de thematiek van amsterdam wereldboekenstad spreken over zijn schrijverschap.

Deel: ' Prinses laurentien opent amsterdam wereldboekenstad '
Lees ook