Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/05/02 Prinses Margriet bij congres Nederlandse Vereniging voor Heelkunde te Scheveningen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont donderdag 30 mei 2002 in het Circustheater in Scheveningen de openingsbijeenkomst bij van het wetenschappelijk congres ter viering van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. De Prinses ontvangt bij deze gelegenheid het tweedelig lustrumboek 'Chirurgie in beeld'.
De Vereniging heeft tot doel de heelkunde en de behartiging van de belangen van de als heelkundige gevestigde artsen (algemeen chirurgen) te bevorderen.

De heelkunde is oorspronkelijk ontstaan uit de gilden van de chirurgijnen en de barbiers en heeft zich ontwikkeld tot een eigen specialisme met opleiding en kwaliteitseisen. De eerste ledenvergadering van de in 1902 opgerichte Vereniging werd gehouden in de collegezaal annex operatiezaal van professor Rotgans in het Binnengasthuis te Amsterdam.

Heelkunde is de basis van waaruit een aantal 'snijdende' specialismen, zoals oogheelkunde en KNO, zich hebben ontwikkeld. Ook voor bijvoorbeeld thoraxchirurgie, urologie, orthopedie en plastische chirurgie is een vooropleiding heelkunde van een tot twee jaar nodig. Daarnaast is heelkunde verantwoordelijk voor de eerste opvang op de afdeling Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen.

Zoekwoorden:

Deel: ' Prinses Margriet bij congres Nederlandse Vereniging Heelkunde, Schev.. '
Lees ook