Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/09/01 Prinses Margriet heropent verpleeghuis De Strijp te Den Haag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heropent woensdag 19 september in Den Haag het verpleeghuis De Strijp. Het verpleeghuis heeft een organisatorische verandering ondergaan. Het traditioneel medisch zorgmodel heeft plaatsgemaakt voor het sociaal-relationeel zorgmodel waarin de wensen en de mogelijkheden van de bewoner centraal staan. In de Strijp wonen 150 dementerende ouderen.

Voorheen werden bewoners ingedeeld op zorgzwaarte en woonden zij op grote afdelingen. Nu is de organisatie en de zorgverlening erop gericht om de bewoners een herkenbaar thuis te bieden. Zij zetten in de Strijp, voor zover mogelijk, hun leven van vroeger voort. De bewoners leven in kleine groepen van tien tot twaalf personen en elke groep heeft een eigen leefstijl. De keus voor een leefstijl is gebaseerd op gemeenschappelijke interesses, achtergronden en waarden en normen en wordt bepaald door de bewoner en de familieleden zelf.

In de groep worden de thuissituatie en het dagritme zoveel mogelijk vastgehouden. Er is een huiskamer ingericht met gewone huismeubels, in veel gevallen meegebracht door de bewoners zelf. Het eten wordt gekookt in de eigen keuken en bewoners kunnen meehelpen met dagelijkse huiselijke activiteiten als bloemen water geven, wassen, boodschappen doen en afstoffen. Voor de dag- en vrijetijdsbesteding is een uitgebreid verenigingsleven opgezet met dertig verschillende verenigingen.

De afgelopen twee jaar is de totale organisatie aangepast om deze vorm van zorgverlening te kunnen realiseren.

Deel: ' Prinses Margriet heropent verpleeghuis De Strijp Den Haag '
Lees ook