Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

02/06/02 Prinses Margriet reikt Gouden Zweep uit te Wassenaar

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt zondag 2 juni 2002 de Gouden Zweep uit aan de winnaar van de draverij om de Gouden Zweep op Draf- en Renbaan Duindigt in Wassenaar. Deze klassieke draverij wordt georganiseerd door de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport in samenwerking met de Draf- en Renbaan Duindigt en is een jaarlijks terugkerend evenement. De Gouden Zweep is een draverij voor Nederlandse paarden van 4 jaar en ouder. De dravers leggen een afstand van 2600 meter af.

De uitreiking van de Gouden Zweep vindt, zij het op incidentele basis, al ruim vier eeuwen plaats. De prijs werd al door de stadhouders en later door Koning Lodewijk Napoleon uitgereikt. Koning Willem I was in 1823 de eerste koning van het Huis Oranje-Nasssau die een Gouden Zweep uitreikte. Hij deed dit tijdens een wedstrijd in Leeuwarden.

De Gouden Zweep die de Prinses zal overhandigen, werd voor het eerst in 1883 uitgereikt op de renbaan te Bussum. Dit exemplaar werd destijds door koning Willem III ter beschikking gesteld voor een handicap-draverij van Nederlandse paarden. De laatste jaren vindt de uitreiking van de Gouden Zweep plaats op de renbaan Duindigt. De Zweep blijft in beheer van de Koninklijke Nederlandsche Harddraverij- en Renvereeniging. Na een ereronde met de prijs ontvangt de winnende rijder een replica van de Zweep.

Zoekwoorden:

Deel: ' Prinses Margriet reikt Gouden Zweep uit te Wassenaar '
Lees ook