Proef achterafbetaling parkeergeld via Yellowbrickkaart in Culemborg


Real time Yellowbrickkaart vervangt pin en chipknip bij parkeren

AMSTELVEEN, 20080530 -- Straatparkeren is continu in beweging. Vooraf (te veel of te weinig) parkeergeld betalen heeft z'n langste tijd gehad. Real-time betaling heeft de toekomst. De tendens is dat gemeentelijke overheden streven naar eerlijke betaling van parkeerbelasting. Op 2 juni a.s. introduceert Yellowbrick - na de betaaloplossingen GSM en Internet Parkeren - een nieuwe, eerlijke real-time parkeerservice: de Yellowbrickkaart. Deze kaart biedt zowel de consument, de gemeente als de middenstand belangrijke voordelen. Culemborg heeft de primeur.

De consument betaalt geen cent teveel.
Met de Yellowbrickkaart betaalt de consument het exacte parkeerbedrag. Achteraf. De lengte van de parkeertijd hoeft niet langer vooraf te worden bepaald. De consument betaalt dus nooit teveel. Of te weinig, met het risico van een parkeerbon.

Betalen met de Yellowbrickkaart is uiterst eenvoudig. Na een eenmalige registratie via Yellowbrick meldt de parkeerder zich aan door de kaart in de kaarthouder van de parkeerautomaat te steken, en ontvangt, na een druk op de groene knop, een bonnetje ter bevestiging. Met dezelfde simpele handeling meldt hij of zij zich weer af.

De bon hoeft niet ter controle achter de voorruit te worden gelegd. Via een computer databank kunnen controleurs checken of voor het kenteken van een geparkeerde auto is betaald. De kaart hoeft niet te worden opgeladen, maar is gekoppeld aan een account. Wekelijks vindt er een afrekening van de parkeerkosten plaats.

Vanzelfsprekend kunnen ook de 3 Yellowbrick diensten worden gecombineerd; er kan bijvoorbeeld aangemeld worden met de kaart en afgemeld per GSM.

Beter inzicht gemeente in parkeergedrag.

Het oorspronkelijke doel van de heffing van parkeergelden is de verbetering van mobiliteit. Digitale betaling d.m.v. de Yellowbrickkaart biedt de gemeente belangrijke managementinformatie waardoor een beter inzicht kan worden verkregen in het parkeergedrag en beleidsmatig gerichter met mobiliteit kan worden omgegaan. Bovendien neemt de digitale betaling van parkeergeld de gemeente veel werk uit handen omdat Yellowbrick de inning van parkeergelden overneemt.

Parkeren zonder stress groot voordeel voor de middenstand.
Parkeren met de Yellowbrickkaart ontstrest. Klanten kunnen rustiger en langer blijven winkelen. Van haastige spoed omdat de parkeermeter afloopt, is geen sprake meer. De
parkeerbon behoort tot 't verleden.

Culemborg krijgt de primeur.
Per 2 juni a.s. is Culemborg de eerste gemeente waar bij alle parkeerautomaten met de Yellowbrickkaart kan worden betaald. Daarna zullen Purmerend en Kampen snel volgen.
Wilbert Witkamp, directeur van Yellowbrick, verwacht dat binnen 3 tot 5 jaar het merendeel van de Nederlandse gemeentes de Yellowbrickkaart zal accepteren als wettig betaalmiddel voor het afrekenen van parkeergelden.

Yellowbrickkaart vervangt de markt van contant betalen en chipknip.

Ruim 90% van alle betalingen van straatparkeren in Nederland geschiedt met contant geld of met de chipknip; vooraf betalen derhalve. De Yellowbrickkaart zal naar verwachting, eenmaal uitgerold over Nederland, een deel van deze twee betalingsvormen gaan vervangen. Ook verwacht Yellowbrick dat de kaart op korte termijn zal worden geaccepteerd binnen de parkeergarages.

Koppeling retail & mobiliteit.

Gemak dient de parkerende & winkelende consument, dus is een van de doelstellingen van Yellowbrick dat in de nabije toekomst het parkeergeld niet alleen met de Yellowbrickkaart
maar ook met andere consumentenpasjes kan worden betaald. De parkeermodule zal dan worden geplaatst op zgn. partnerkaarten, zoals een retailkaart of tankpas. Over deze
interessante optie worden momenteel gesprekken gevoerd met verschillende partijen.


Deel: ' Proef achterafbetaling parkeergeld via Yellowbrickkaart in Culemborg '
Lees ook