Ingezonden persbericht


"Stop leuren met chimpansees langs dierentuinen!"
Proefdiervrij bezorgt over lot van chimpansees uit laboratorium BPRC

Den Haag, 26 augustus 2001
Minister Hermans van OCW heeft Proefdiervrij laten weten chimpansees uit het BPRC toch niet te sturen naar een Chinese dierentuin. Proefdiervrij was uiterst bezorgd over het lot van deze dieren gezien de slechte reputatie van dierentuinen in dit land. De chimpanseekolonie moet van Proefdiervrij intact blijven zodat ook de minder makkelijk plaatsbare chimpansees een goede oudedagsvoorziening krijgen. Voorkomen moet worden dat makkelijk plaatsbare chimpansees straks een relatief goed onderkomen krijgen en de chimpansees die het meest te lijden hebben gehad van de laboratorium-proeven nergens terecht kennen. Het leuren met chimpansees langs dierentuinen moet stoppen.

Op 2 juli schreef minister Hermans aan de Tweede Kamer dat hij van plan was te stoppen met dierproeven op mensapen in Nederland. Hij gaf aan dat voor de uitplaatsing van 46 apen afspraken zijn gemaakt met "bonafide" dierentuinen. Uit gesprekken met het ministerie bleek echter dat men één van deze dierentuinen moest zoeken in China. Dit land staat helemaal niet bekend om zijn moderne voorzieningen voor dieren, laat staan voor chimpansees met abnormaal gedrag afkomstig uit een laboratorium. Proefdiervrij is dan ook verheugd dat de minister besloten heeft - na onze protesten tegen dit plan - geen chimpansees naar China te sturen.

Proefdiervrij wil dat het plan tot uitplaatsing naar dierentuinen zo snel mogelijk op de helling gaat. De uitplaatsing van 59 chimpansees (de moeilijke gevallen) wordt een stuk makkelijker als er een plan komt voor álle 105 chimpansees in het BPRC. De relatief moeilijk plaatsbare chimpansees kunnen dan gehouden worden bij de gemakkelijker plaatsbare dieren. Stichting AAP heeft aangegeven de totale uitplaatsing op zich te willen nemen. Dan wordt ook voorkomen dat dierentuinen de chimpansees kunnen doorverkopen aan laboratoria. Want dat kan immers nooit de bedoeling zijn.

Bel voor meer informatie Marja Zuidgeest (06-235 658 47) of Aron de Vries (06-207 145 17)
Tijdens kantooruren: 070-306 24 68

Deel: ' Proefdiervrij bezorgt over lot chimpansees laboratorium BPRC '
Lees ook