“Proeverij, Meer met Mosselen” tijdens Mosseldag Yerseke


YERSEKE, 20120813 -- Wegens groot succes van het afgelopen jaar, zal op 18 augustus tijdens de Mosseldag Yerseke wederom een culinaire plein worden georganiseerd onder de noemer “Proeverij, Meer met Mosselen”. Acht restaurants zullen van 11.00 - 18.00 uur hun culinaire inspiraties tonen en mosselgerechten presenteren met een veelheid aan bereidingswijzen dat met het mooie product mossel mogelijk is. Traditioneel is men gewend mosselen te koken, maar met mosselen valt veel meer te doen. Zo zijn er mosselen met Japans Iki bier, van de BBQ of zelfs mosselen met Kokosnage (kokosmelk).

Vorig jaar werd door het publiek de aanwezigheid van het culinaire plein met een rapportcijfer 8,4 beoordeeld. Reden om ook dit jaar de culinaire mogelijkheden met mosselen te presenteren. Nieuw is de locatie: in 2011 stond het plein aan de Meerpaalweg met zicht op de jachthaven. Dit jaar is er voor een heus plein gekozen op het parkeerterrein aan de Kettingweg. Bij slechte weersverwachtingen wordt zelfs het hele plein overkapt, zodat de presentaties van de mosselgerechten gewoon hun doorgang kunnen vinden. Toegang is gratis.

Ondanks dat het hoogseizoen is bij de horeca, heeft de organisatie toch kans gezien om 8 gerenommeerde restaurants te laten deelnemen.

Deze restaurants met de mosselgerechten zijn:

  • Restaurant ’t Kraaienest uit Wolphaartsdijk met mossels en papilotte
  • Restaurant de Zeelandbrug uit Zierikzee met zeewierbroodje met mosselhachee
  • Restaurant Bru 17 uit Bruinisse met gebakken mosselen traditioneel
  • Brasserie de Vierbannen uit Ouwerkerk met mossel met kokosnage
  • Strandrestaurant Our Seaside uit Renesse met een mossel-ceviche met een spicy hoorntje van tuillebeslag en wakame met mosselschuim
  • Vis aan de Markt uit Scherpenisse met Zeeuwse mosselen van de BBQ
  • Restaurant de Vissershaven uit Vlissingen met mosselen, granny smith appel en Japans Iki bier
  • Restaurant ’t Spuihuis uit Bergen op Zoom met Mosselreceptuur van het huis

Het plein is ingericht met acht paviljoens (pagodetenten) waar de  restaurateurs hun gerechten staan te bereiden. Elk restaurant laat de verschillende bereidingswijzen aan het publiek zien. De mosselgerechten kunnen ook ter plaatse worden geproefd in de vorm van mosselgerechtjes. Alle restaurants presenteren hun gerechten op natuurvriendelijke couverts en niet in plastic bakjes. Een puur Hollands natuurproduct op een natuurvriendelijke wijze geserveerd.

De mosselrecepten zijn verzameld in een speciaal hiervoor ontwikkeld receptenboekje. Dit boekje kan men op de 18deaugustus gratis afhalen op het culinaire plein bij de “Proeverij, Meer met Mosselen” aan de Kettingweg. Om 10.30 uur zal het eerste exemplaar worden overhandigd aan de burgemeester van Reimerswaal, de heer Aeilt Jan Huisman. Om 11:00 uur zal het culinaire plein “Proeverij, Meer met Mosselen” officieel worden geopend.

Gedurende de hele dag wordt er muziek op het Culinair Plein verzorgd. Regelmatig vindt ook een life optreden plaats verzorgd door Sheila Timmerman.  Popballads en rock zijn de muziekstijlen die Sheila erg goed liggen, maar ze brengt een heel palet aan stijlen op zo’n manier, dat het publiek er telkens door wordt geraakt. Natuurlijk voegt het veel toe, dat ze zelf gitaar en piano speelt.

Ook aan drankvoorziening is gedacht. Wijn, bier of fris is eveneens op het culinaire plein te verkrijgen.

Om 13.30 uur zal een jury alle gerechten van de restaurateurs beoordelen op het gebied van smaak, presentatie en aankleding van hun paviljoen. De jury bestaat uit de heren Filip D’Havé (Vlaamse Vertegenwoordiging van de Belgische regering te Den Haag), Cees van Beveren (gedeputeerde van de provincie Zeeland, portefeuillehouder van ondermeer landbouw, visserij & aquacultuur) en Jan Huisman (burgemeester van Reimerswaal). Prijsuitreiking zal om 15:00 uur plaatsvinden.

Net zoals het culinaire evenement “Preuvenement van Maastricht” kan men bij de kassa waardebonnen kopen (of zelfs pinnen) voor zowel consumpties als de mosselgerechten. De bonnen kosten € 2,50 per stuk. Voor alle consumpties is 1 bon nodig. Voor een mosselgerecht zijn twee bonnen nodig.

Het plein “Proeverij, Meer met Mosselen” is mede mogelijk gemaakt door: ANL Plastics, DRV Accountants & Adviseurs, Gerolsteiner water, Hanos/ISPC en de Mosselsector uit Yerseke.


Deel: ' 'Proeverij, Meer met Mosselen' tijdens Mosseldag Yerseke '
Lees ook