Universiteit van Amsterdam


Professor Ed van den Heuvel geridderd

Hare Majesteit de Koningin heeft professor Ed van den Heuvel, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van den Heuvel kreeg de eervolle koninklijke onderscheiding voor zijn werkzaamheden in de astronomie. Momenteel is hij betrokken bij het Very Large Telescope Project van het European Southern Observatory in Chili, waar wordt gewerkt met vier telescopen met een diameter van acht meter.
Naast zijn hoogleraarschap is hij onder andere lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), bestuursvoorzitter van de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie (NOVA) en bestuursvoorzitter van de NWO-stichting ASTRON, die de grote Nederlandse radiotelescopen in Dwingeloo en Westerbork onder haar hoede heeft.
Van den Heuvel is directeur van het Sterrenkundig Instituut "Anton Pannekoek" van de UvA. Onder zijn leiding is het Sterrenkundig Instituut tot grote bloei gekomen. De veelal jonge onderzoekers van het instituut hebben alleen al in de afgelopen jaren diverse grote ontdekkingen gedaan, zoals de herkomst van mysterieuze gammaflitsen, de ontdekking van een milliseconde röntgenpulsar (een tot dan toe ontbrekende schakel in de evolutietheorie van pulsars) en de geboorte van een zwart gat.

Laatste wijzigingen: 4 juli 1999 - webmaster@uva.nl Bron: Bureau Voorlichting en Redactie - Jeroen Winckers

Deel: ' Professor Ed van den Heuvel (KUN) geridderd '
Lees ook