Profiteren van gunstige bijtelling: Tijd dringt voor leaserijders


Run op auto's met 7 of 14 procent bijtelling

DELFT, 20151007 -- De bijtelling voor lease-rijders verandert vanaf 1 januari 2016. Dat kan honderden euro’s per maand schelen, afhankelijk van de auto. Wie nu kiest voor een (andere) leaseauto, kan nog maximaal 60 maanden profiteren van het bijtellingspercentage dat gold op de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld. Het is dan wel zaak om snel te handelen, meldt lease-intermediair LeasecarXchange (LCX).

'Nu het einde van het jaar in zicht is willen veel mensen nog een leasecontract afsluiten om zo te profiteren van de huidige bijtellingsnormen,' zegt Marco van Dijk van LeasecarXchange. 'Normaal gesproken geldt bij autofabrikanten een levertijd van acht weken, maar dit kan soms ook oplopen tot twintig weken of zelfs langer. Met nog een week of vijftien te gaan in 2015 is het dus zaak om snel in actie te komen.'

Een bijtellingswijziging heeft veel effect op de leasemarkt, dus de meeste dealers en leasemaatschappijen zijn hier voor zover mogelijk wel op voorbereid, door populaire modellen op voorhand te bestellen of extra auto's in voorraad te houden. Deze auto's zijn weliswaar niet meer geheel naar wens te configureren, maar wel nog dit jaar leverbaar met het gunstige bijtellingspercentage.

'We zien dat er een enorme run is op auto’s met 7 of 14 procent bijtelling,' aldus Van Dijk. 'In die laatste categorie zien we zelfs een stijging van rond de 75 procent. De categorie 7 procent wordt volgend jaar immers vervangen door een tarief van 15 procent en om nog in aanmerking te komen voor die 15 procent bijtelling worden de eisen aanzienlijk aangescherpt. 'LeasecarXchange is voorbereid op de op handen zijnde wijzigingen en heeft een overzicht van de actuele voorraad van auto’s met een gunstig bijtellingspercentage.

Het is vermoedelijk de laatste keer dat een wijziging in de bijtellingstarieven zoveel invloed heeft op de leasemarkt, omdat vanaf 2017 nog maar één bijtellingstarief van 22 procent geldt voor bijna alle auto’s. Van Dijk: 'We verwachten dat een leaseauto in de toekomst meer op basis van emotie wordt uitgezocht in plaats van financiële redenen, zoals nu vaak het geval is.'


Deel: ' Profiteren van gunstige bijtelling Tijd dringt voor leaserijders '
Lees ook