Ingezonden persbericht

Cultuur op de Campus
Dienst Studentenzaken, Katholieke Universiteit Nijmegen

Nijmegen 2 juli 2002

Programma Cultuur op de Campus augustus en september 2002

Aan de redacties,

Bij deze ontvangt u het persbericht over het programma van Cultuur op de Campus in augustus en september. Mocht u nog vragen hebben over het programma of over de aktiviteiten van Cultuur op de Campus, dan kunt u ten alle tijden contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,
Annemieke Attema
Publiciteit Cultuur op de Campus
T: 024-3615912 / E: A.Attema@dsz.kun.nl / W : www.cultuuropdecampus.nl

Programma Cultuur op de Campus
Augustus en September

Augustus
Cultuur op de Campus tijdens de Introduktie
Ook dit jaar wordt er voor velen het startschot gegeven voor de studententijd. Cultuur op de Campus wenst alle eerstejaars heel veel plezier tijdens de introduktie! En natuurlijk is er ook de gelegenheid te snuffelen aan de programma's van Cultuur op de Campus. Tijdens de inschrijvingen verzorgt de SPC live-muziek in en om het CultuurCafé. Diogenes staat garant voor de live-dj's. Op 27 augustus is er op het plein bij filmtheater LUX de jaarlijkse culturele markt. Ook hier is Cultuur op de Campus natuurlijk aanwezig om je alle ins & outs te vertellen over de culturele programma's op de KUN. Tot slot kun je op 28 augustus de introduktie afsluiten met op het spetterende I-feest waar Cultuur op de Campus zorgt voor geweldige live-muziek en dj's. Het I-feest is gratis toegankelijk op vertoon van je IKU-kaart en kost (op vertoon van je collegekaart) EUR2,-.

Dinsdag 3 september
Muziek: Open DJ-podium De Wasmasjien
Het grote succes van de open dj-podia de afgelopen jaren is voor de gloednieuwe SPC reden om deze traditie voort te zetten. Bekende en onbekende dj's kunnen tijdens De Wasmasjien hun eigen plaatjes draaien op het open podium van het CultuurCafé! Van funk en soul tot hiphop en van latin tot r&b, het kan allemaal. Wil jij de toon zetten in het CultuurCafé? Meld je aan voor open dj-podium De Wasmasjien bij de SPC!
CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 4 september
Cabaret: Zuig
Op 23 maart van het jaar 2001 werd in Amsterdam Zuig in het leven geroepen. Krap een maand later stonden Victor, Vincent en Erik al in de voorronden van het Amsterdams Kleinkunst Festival. En met succes, want de heren schopten het tot de finale. Dit bracht de carrière van de heren in een stroomversnelling! Zuig is altijd op zoek naar de perfercte vorm voor wat zij de wereld te vertellen hebben. In september kun je in het CultuurCafé zelf naar ze komen luisteren!
CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Donderdag 5 september
Cabaret: Miel
Miel is op zoek. Op zoek naar duidelijkheid. Duidelijkheid in zijn eigen wereld die hij vroeger zo goed leek te begrijpen. Hij zit met vragen die hem onzeker maken, boos, bang en verdrietig. Op zijn eigen wijze zoekt hij naar evenwicht, naar wijsheid, naar een stukje van zijn grijs kwijt. Hij speelt, confronteert, ontroert en lacht. En hoopt voor eens en voor altijd af te rekenen met zijn eigen genuanceerdheid. Hij vraagt zichzelf daarbij af: "Ieder zijn taak, maar wat is de mijne?" Miel Verstappen maakte 5 jaar lang deel uit van het Nijmeegse cabaretduo Miel & Ik. Zij maakten in de periode 1996-2001 drie avondvullende cabaretprogramma's. Het duo hield op te bestaan en vanaf dat moment zocht Miel zijn eigen weg. In een persoonlijke stijl, waarbij de humor centraal staat probeert hij u te overtuigen van zijn visie ! Kom kijken in Halte 4!
Halte 4, E4.02, 12:45-13:30 uur

Donderdag 5 september
Breedbeeld film: Vanilla Sky (2001, Cameron Crowe, USA) David Aames (Tom Cruise) zwaait de scepter over een grote uitgeverij in New York City die zijn vader hem naliet. De raad van commissarissen ergert zich kapot aan de jonge directeur en zou de onverschillige, charmante vrouwenverslinder het liefst alle zeggenschap ontnemen. Die kans lijkt zich voor te doen als door een dramatisch ongeval Davids gezicht wordt verminkt. Zijn gedrag verandert waardoor zijn ware liefde Sofia Serrano (Pénelope Cruz), die hij de avond voor het ongeval ontmoette, en Davids beste vriend Brian Shelby (Jason Lee) zich in zijn gezelschap ongemakkelijk voelen. Nachtmerries beheersen Davids leven. In de gevangenis vertelt David zijn complexe levensgeschiedenis aan psycholoog McCabe (Kurt Russell), maar veel puzzelstukken ontbreken. Heeft Davids psychische verwarde staat hem tot moord aangezet?
CC3, 19.30-22:00 uur, entree EUR1,-

Dinsdag 10 september
Spaanse muziek: La Rosa
Misschien heb je van zijn gepassioneerde gitaarspel genoten tijdens de afscheidsborrel van de oude SPC. Of misschien heb je hem zelfs elders in Nijmegen al een keer horen spelen. De SPC was in ieder geval dusdanig onder de indruk van zijn spel dat ze hem nogmaals hebben uitgenodigd voor een optreden! Gitarist Manito maakt dit keer deel uit van duo La Rosa. Zij laten de tijd even stilstaan met hun prachtige Spaanse muziek. Zo kun je nog even nazomers genieten van Mediterrane sferen!
CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 11 september
Thema-avond: Pink CC
De Nijmeegse Stichting Pinkeltje is een homojongerengroep voor en door homo-, lesbische en biseksuele jongeren tot en met 25 jaar. Pinkeltje bestaat op dit moment zo'n 15 jaar als onafhankelijke organisatie die in zijn geheel door vrijwilligers wordt gedragen. Met ruim 140 leden is Pinkeltje de grootste homojongerenorganisatie van Nederland. Vanaf deze maand organiseert Pinkeltje in samenwerking met Cultuur op de Campus iedere tweede woensdag van de maand een thema-avond in het Cultuurcafé. Het startschot voor deze serie wordt gegeven op 11 september met de vertoning van Celluloid Closet (1995, Robert Epstein & Jeffrey Friedman). De documentaire, gebaseerd op het gelijknamige boek van Vito Russo, gaat in op de beeldvorming van homoseksuele mannen en vrouwen. Celluloid Closet ontving een nominatie bij de Emmy-Awards voor een uitzonderlijke individuele prestatie. De documentaire wordt voorafgegaan door een korte inleiding. Na afloop is er natuurlijk de gelegenheid na te praten en borrelen! Surf ook naar www.pinkeltje.nl.
CC3, 20:00-22:00 uur

Donderdag 12 september
Stand-up Comedy
De cabaretoptredens van Cultuur op de Campus gelden als zeer succesvol. Het is regelmatig lachen, gieren en brullen in het CultuurCafé! De laatste jaren is stand-up comedy uitgegroeid tot een populaire vorm van cabaret. In de eerste maand van het nieuwe collegejaar springt de SPC in op deze hedendaagse trend door een stand-up comedy podium te organiseren in kleintheater Halte 4. Hierbij maakt onder andere de Zwolse comedienne Kristel Zweers haar opwachting. Deze freelance theaterdocent en regisseur begeeft zich sinds haar afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten regelmatig op het stand-up comedy podium. En met succes, want de kritieken zijn veelbelovend! Kom je broodje cultuur meepikken tijdens deze aangename vertoning in Halte 4.
Halte 4, E4.02, 12:45-13:30 uur

Donderdag 12 september
Breedbeeld film: Monster's Ball (2001, Marc Forster, USA) In het zuiden van de Verenigde Staten wordt de racistisch geneigde gevangenbewaarder Hank (Billy Bob Thornton) verliefd op de zwarte Leticia (Halle Berry), wiens man hij executeerde. De bizarre affaire leidt voor beide geliefden tot grote verwarring.
CC3, 19:30-22:00 uur, toegang EUR1,-

Dinsdag 17 september
Muziek: Zwerfhond op de Bierkaai
Ken je ze nog niet, dan is dit de kans om ze van dichtbij mee te maken! Zwerfhond op de Bierkaai speelde al op veel plekken in Nijmegen en verzamelde zo een groeiende groep fans. De vijfmansformatie brengt Nederlandstalige, cabareteske liedjes over mooie meisjes, over Nijmegen en over de dagelijkse beslommeringen waarin elke man zich wel herkent. In juni van dit jaar verscheen onder de pakkende titel 'Zingend de kerk in' hun eerste demo. Na hun optreden in het CultuurCafé half september prijkt deze ongetwijfeld ook in jouw cd-rek!
CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 18 september
Muziek: Piepschuim
Kwartet Piepschuim brengt vanavond vrijgevochten, recht voor zijn raap, poëtisch verstillend en gierend van plezier hun muziek in het CultuurCafé. Kom luisteren naar deze winnaars van de Roos van Nijmegen 2002! CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Donderdag 19 september
Muziek: Russisch Symfonie-orkest Molodechno
Het Russisch symfonieorkest Molodechno maakt regelmatig concertreizen door Polen, Duitsland en Italië. In het najaar van 2002 doen zij ook Nederland aan. Cultuur op de Campus grijpt de gelegenheid met beide handen aan! Resultaat is een concert op de KUN door deze veelbelovende jonge musici uit Rusland. Het orkest werd opgericht in 1968 en heeft sindsdien verschillende dirigenten gekend. Op dit moment staat het onder directie van The Honoured Master of Art Grigory Soroko. Op zijn initiatief is het geworden tot het orkest van de stad Molodechno. Het orkest bestaat deels uit studenten en docenten van het conservatorium aldaar. Het geldt als een uitstekende leerschool om grote muzikale kennis op te doen en het biedt hen tevens een kans om buiten de Belarus kennis te maken met (muziek)culturen in andere landen. Op 19 september geeft het Russisch Symfonieorkest Molodechno een lunchconcert in de Refter van de KUN. Zij brengen die dag verschillende klassieke werken van Russische componisten ten gehore. Een uniek optreden in de geschiedenis van Cultuur op de Campus!
Universiteitsrestaurant de Refter, 12:30-14:00 uur

Donderdag 19 september
Breedbeeld film: No Man's Land (2001, Tanis Tanovic) In No man's land (winnaar van de publieksprijs op het filmfestival in Rotterdam) stuiten een Bosnische en een Servische militair op elkaar in een tussen de linies gelegen loopgraaf. Het liefst zouden ze elkaar vermoorden in dit niemandsland, maar beiden beseffen dat samenwerking de enige kans is om levend uit de netelige situatie te komen. De absurde situatie vormt het uitgangspunt voor bijtende kritiek op alle partijen in de Bosnië-oorlog. Allereerst de VN, die er niets voor voelt om de twee soldaten uit hun benarde positie te bevrijden, want de commandant heeft geen zin zich in een wespennest te steken. Pas als de internationale media lucht krijgen van de situatie, komt hij uit bezorgdheid om het VN-imago in actie. De media zijn moreel niet beter dan de VN, want ook zij worden niet gedreven door menselijkheid, maar door scoops en kijkcijfers. Naast de VN en de media richt Tanovic ook zijn pijlen op het krankzinnige gedrag van de Bosniërs en Serviërs. De film is een spiegel, waarin alle betrokkenen bij het Bosnië-drama zichzelf akelig gereflecteerd zien.
CC3, 19:30-22:00 uur, entree EUR1,-

Dinsdag 24 september
Muziek: EEK!
Muzikant Erik Janssen werd in het juryrapport van het Gelders singer/songwritersfestival geroemd om zijn integere performance. Terecht, zo bewees hij eerder in het CultuurCafé! EEK vertoont zijn kunsten onder geestelijke begeleiding van Dave Matthews, Del Amitri, John Hiatt en Ani DiFranco. Hij speelde samen met songfestival-finalist Paul de Graaf en won de derde prijs op het eerder genoemde singer/songwriter festival. In september kun je genieten van zijn vertoning in het CultuurCafé! CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 25 september
Cabaret: Doosjeskikker
Een jong en verfrissend groepje dat de grenzen van cabaret verkent en opzoek is naar de oorzaak van de lach: dat is Doosjeskikker. Zij brengen tijdloze humor geschikt voor iedereen! Aan het begin van het nieuwe collegejaar trainen zij je lachspieren met een optreden in het CultuurCafé. CultuurCafé, 20:00-21:00 uur

Donderdag 26 september
Cabaret: Theo van den Oever
Tot grote verontwaardiging van het publiek mocht Theo van den Oever in 2001 niet door naar de finale van cabaretfestival Camaretten. In september laat hij in Halte 4 zien dat dit wellicht onterecht was! De vader van twee kinderen toert inmiddels rond met zijn derde programma: 'Gluren'. En kun je vandaag de dag nog zomaar ongegeneerd de truttige Hollandse huiskamers binnengluren? Of kun je nog grappen maken over Diana Woei? En mag je nog zingen over wandelclubs? Volgens Theo van den Oever mag dat allemaal, als je deze indrukken gebruikt voor een mooi cabaretprogramma en als je op tijd maakt dat je wegkomt! In september bezorgt hij je een aangename lunch in kleintheater Halte 4.
Halte 4, E4.02, 12:45-13:30 uur

Donderdag 26 september
Breedbeeld film: Gosford Park (2001, Robert Altman) Het is 1932 en een clubje adellijke Britten strijkt neer op een imposant landgoed om deel te nemen aan een jachtpartij. Om hun verblijf zo genoeglijk mogelijk te maken is er een klein legertje aan paardenknechten, koks, butlers en kamermeisjes meegereisd. De gastheer is een bot en weinig geliefd heerschap dat niet van zijn vrouwelijke personeel kan afblijven en uiterst belabberd omgaat met een jachtgeweer. De aanvankelijk zo vanzelfsprekende scheiding tussen bedienden en aristocraten valt weg als er een moord wordt gepleegd. Tijdens het moordonderzoek blijken er allerlei onvermoede dwarsverbanden te bestaan tussen boven en beneden. Die situatie wordt door alle betrokkenen als bijzonder onaangenaam ervaren, en het is opmerkelijk hoe haastig werkgevers en werknemers de vertrouwde verhoudingen trachten te herstellen.
CC3, 19:30-22:00 uur, toegang EUR1,-

Cultuur op de Campus
Heb jij vragen over de programma's of organisatie van Cultuur op de Campus? Kom langs bij Studentenzaken, in de kelder van Comeniuslaan 6 op kamer 71. Ook kun je bellen naar 024-3615912 of een mailtje sturen naar L.vanAert.dsz.kun.nl. Het programma van Cultuur op de Campus vind je tevens op de cultuurmenukaartjes in de kantines van de KUN en op de website www.cultuuropdecampus.nl.

Studenten Programmerings Commissie
De Studenten Programmerings Commissie werkt gedurende een heel studiejaar met zes mensen aan de invulling van het programma van Cultuur op de Campus. Wij bedanken Jan-Pieter, Maaike, Fiona, Ellen, Saskia en Anke voor hun inzet van het afgelopen jaar! En we wensen de nieuwe SPC heel veel succes het komende jaar. De SPC is voor alle vragen, ideeën en suggesties te vinden op de Thomas van Aquinostraat 2.03.02! Ook kun je bellen naar 024-3612823 of mailen naar SPC@student.kun.nl.

Stichting Breedbeeld
Stichting Breedbeeld is de vooruitstrevende filmclub van Nijmegen die wekelijks drie programma's verzorgt op de campus en in LUX. Voor meer informatie over Breedbeeld kun je mailen naar bestuur@breedbeeld.org of surfen naar www.breedbeeld.org.

Deel: ' Programma Cultuur op de Campus augustus en september 2002 '
Lees ook