Ingezonden persbericht


Persbericht

6e editie - Maastricht en Genk
5 t/m 10 april 2011
www.madeineurope.nu

Programma Made in Europe bekend
Ruim 40 Europese films waaronder een groot aantal premières Start kaartverkoop zondag 3 april vanaf 12 uur

Met als gasten o.a. Szabolcs Hajdu, Michael R. Roskam, Matthias Schoenaerts, Hans van Nuffel, Koen Mortier, Philip James McGoldrick en Saddie Choua

Centrale festivalgast de Franse actrice en regisseur Hafsia Herzi

Het volledige programma van het Made in Europe Film Festival is bekendgemaakt op www.madeineurope.nu en in de festivalkrant. Aanstaande zondag 3 april om 12 uur start de kaartverkoop bij filmtheater Lumière. Een festival waar ruim 40 films van eigenzinnige makers een beeld schetsen van het hedendaagse Europa. Speciale festivalgast is de Frans actrice Hafsia Herzi, van wie onder meer haar nieuwste film (Jimmy Rivière) en regiedebuut (Le Rodba) te zien zijn. Zij neemt voor haar verdiensten voor de Europese (film)cultuur de eerste Made in Europe Film Award in ontvangst.

Maastricht opent dit jaar met de Limburgse productie Rundskop die op het Internationale Filmfestival van Berlijn officieel geselecteerd was voor het programmaonderdeel PANORAMA. Regisseur Michael R. Roskam en de acteur Matthias Schoenaerts zullen de première bijwonen.

Tijdens de opening is er gelegenheid voor interviews met zowel Hafsia Herzi, Michael R. Roskam als Matthias Schoenaerts.

De line-up van deze festivaleditie biedt films uit alle uithoeken van Europa van jonge, talentvolle makers met een eigen signatuur. Films uit het programmaonderdeel Made in Europe zijn universele verhalen over actuele thema's, maar met een regionale signatuur. Soms uiterst persoonlijk, zoals in het Griekse Attenberg (Athina Rachel Tsangari), met maatschappelijk engagement in Illégal (Olivier Masset-Depasse), of inhakend op de actualiteit, bijvoorbeeld de gespannen relatie tussen de islam en het vrije westen in Shahada (Burhan Qurbani). Samen bieden de films een indringend beeld van het hedendaagse Europa: een complex van regio's, culturen en identiteiten. Genk toont in dat kader een speciaal programma met films van Mediterrane makers, overeenkomstig de grote culturele diversiteit van de stad.

Onder de noemer Festival Previews presenteert Made in Europe avant-premières, de jaarlijkse vooruitblik op het komende arthouseseizoen. Met onder meer Made in Dagenham van Nigel Cole, fraai nieuw werk uit Scandinavië zoals A Family van Pernille Fisher Christensen of In a Better World van Suzanne Bier, en de langverwachte terugkeer van Peter Mullan in de regisseursstoel met NEDS.

De makers van films uit Hors Catégorie zijn wars van iedere vorm van hokjesdenken. Talentvolle, jonge regisseurs die tegen de stroom in durven te gaan. Zoals de piepjonge Gust Van Den Berghe, regisseur van het poëtische, mysterieuze Little baby Jesus of Flandr, zijn radicale landgenoot Koen Mortier met 22 mei en de Hongaar Szabolcs Hajdu, maker van het visueel overdonderende Bibliothèque Pascal.

In de Hafsia Herzi special zijn te zien: Buried Secrets (Raja Amari), Française (Souad El-Bouhati), La Graine et le Mulet (Abdellatif Kechiche), de film waarmee ze tekende voor haar doorbraak, en haar nieuwste film Jimmy Rivière die tijdens het festival zijn Nederlandse première beleeft.

Tot slot is er een compilatie van korte films te zien in European Shorts van aanstormende Europese filmtalenten met als thema 'jongeren en hun identiteit'. Regionale producties zijn te zien in Made in Limburg Shorts, gerealiseerd in Belgisch of Nederlands Limburg.

Te gast dit jaar zijn naast Hafsia Herzi, de regisseur Michael R. Roskam en de acteur Matthias Schoenaerts van Rundskop ook Koen Mortier (22 mei), Hans van Nuffel (Adem), Szabolcs Hajdu (Bibliothèque Pascal), Philip James McGoldrick (Siemiany) en Saddie Choua (De chouas) op het festival aanwezig.

Made in Europe is een initiatief van Filmtheater Lumière Maastricht en heeft de ambitie om vanuit de grensrijke Euregio (het knooppunt van Zuid-Limburg, Luik, Belgisch Limburg en Aken) de culturele verscheidenheid van Europa op een cinematografische manier te verbeelden en te belichten. De culturele verscheidenheid van het festivalprogramma weerspiegelt deze internationale samenwerking. Met vooral aandacht voor kleine, persoonlijke films uit alle hoeken van Europa biedt het festival een intrigerend beeld van de rijkdom en diversiteit van de Europese (film)cultuur. Alles samen presenteert het een veertigtal titels in een non-competitief programma. Het festival vindt plaats in Maastricht, Genk (B), de Limburgse filmhuizen Heerlen, Roermond en Sittard en in Aken (D).

Kaartverkoop & accreditatie
Start kaartverkoop zondag 3 april v.a. 12 uur Lumière Cinema Telefonisch via (043) 3214080 of op internet via www.madeineurope.nu Accreditatie via adrienne@burowalnoot.nl

Opening
Maastricht 5 april om 19.30 uur in Pathe theaters: opening door Hafsia Herzi en vertoning Rundskop in aanwezigheid van cast & crew
Genk 6 april om 19.30 uur in Euroscoop C-mine met La Nostra Vita

Programma en trailers
www.madeineurope.nu
Foto's en festivalkrant zijn op aanvraag verkrijgbaar bij Adrienne Peters. Bekijk trailers op youtube.com/madeineuropeff.
Volg ons ook op twitter.com/madeineuropeff en facebook

Organisatie
De staf van het Made in Europe Film Festival bestaat uit onder andere: David Deprez (artistiek directeur, programma Maastricht), Eddie Guldolf (programma Genk), Nico Haenen (zakelijk directeur), Mark Vluggen (hoofdredacteur festivalkrant/ programma), Chantal Kneepkens (organisatie), Adrienne Peters (communicatie), Frank van Laer (social media).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Made in Europe Film Festival
Filmtheater Lumière
Bogaardenstraat 40b, 6211 SP Maastricht
David Deprez (artistiek directeur, Maastricht)
Tel: +31 (0)6 15 35 46 11 | E-mail: david.deprez@lumiere.nl

Cultureel Centrum C-mine
C-mine 2-11, Genk
Eddie Guldolf(programmering C-mine Genk)
Tel: +32 (0)47 66 99 084 | E-mail: eddie.guldolf@genk.be Adrienne Peters (communicatie)
Tel: +31 (0)6 15 41 95 05 | E-mail: adrienne@burowalnoot.nl

MVSP Publiciteit
Monique van Schendelen
Noordereinde 233 B, 2343 JT 's Graveland
Tel: +31 (0)35 5826969 / + 31 (0)6 53 697 606 | E-mail: monique@mvsp.nl


Deel: ' Programma Made in Europe bekend Ruim 40 Europese films '






Lees ook