Gemeente Amersfoort


december 1999

La Mama 2000: Klaar voor de finale!

Nog 24 dagen. En dan stapt Amersfoort met de rest van de wereld over de drempel van het nieuwe millennium. De Stichting La Mama 2000 heeft een groots programma uitgewerkt, waarvan de finale op 31 december is. Alle schijnwerpers zullen dan gericht zijn op La Mama, de Onze Lieve Vrouwetoren, symbool en moeder van de stad Amersfoort.

Doel van het project is niet alleen een spectaculaire millenniumviering, maar vooral ook het versterken van de band tussen het centrum van de stad en de steeds verder uitdijende buitenwijken. De afgelopen maanden heeft de reizende theatertent van La Mama inmiddels het merendeel van de wijken van de stad aangedaan. De per wijk verschillende opera's zijn tot nu toe zonder uitzondering een groot succes, de voorstellingen waren in de meeste gevallen helemaal uitverkocht.

Met nog maar drie opera's in de wijken te gaan (Schothorst, Nieuwland / Kattenbroek / Zielhorst en de Binnenstad) komt het hoogtepunt nu steeds dichterbij. Het programma voor 31 december staat inmiddels aardig in de steigers.

Het tijdschema ziet er als volgt uit:
20.30 Start vuurwerk in de wijken
22.15 De Elfde Opera (afsluitend deel van de stadsopera) 23.30 Lichtperformance
00.00 Vuurwerk boven de stad
00.15 Muzikale afsluiting
00.30 Einde officile programma

Reizend spektakel
Bij 31 december hoort vuurwerk en dat ontbreekt natuurlijk ook in dit programma niet. Niet alleen om 00.00 uur zal de hemel boven Amersfoort verlicht zijn, al om 20.30 zullen de eerste pijlen de lucht ingaan. Net als eerder de opera's zal ook het vuurwerk als een reizend spektakel door de wijken gaan. Vervolgens zal op het Lieve Vrouwekerkhof in de binnenstad de laatste opera uit de serie worden opgevoerd. Deze slot-opera staat in het teken van de samenkomst van de kinderen (de wijken) met hun moeder, la Mama, de Onze Lieve Vrouwetoren. Na de laatste opera zullen alle blikken zich dan eindelijk richten op La Mama zelf. De Onze Lieve Vrouwetoren staat centraal in een spectaculaire licht-performance van de Israelische licht- kunstenares Judith Gor. Het programma wordt afgesloten met een live muziek-optreden.

Parkeren tijdens La Mama
Om de binnenstad van Amersfoort zo 'auto-vrij' mogelijk te maken op de avond van 31 december worden bezoekers van de slotavond geadviseerd te voet of per fiets naar de binnenstad te komen. De bewoners van de binnenstad en bezoekers uit verder weg gelegen wijken worden in de gelegenheid gesteld tegen gereduceerd tarief te parkeren in een aantal parkeergarages. Binnenstadbewoners en hun gasten kunnen via een antwoordkaart een speciale uitrijkaart kopen. Voor f 5,00 kunnen zij van 31 december 19.00 uur tot 1 januari 12.00 uur gebruik maken van de Parkeergarage Koestraat.

Voor bezoekers elders uit de stad zijn er de volgende mogelijkheden:

Parkeergarage 't Centrum (bij de Flint). Geopend tot 02.00 uur. Parkeergarage Koestraat. 24 uur per dag open.
Voor beide garages gelden van 31 december 20.00 uur tot 1 januari 12.00 uur gereduceerde tarieven van f 1,00 / uur.

Deel: ' Programma millenniumviering in de gemeente Amersfoort '
Lees ook