Ingezonden persbericht


DATUM TITEL

02-06-2004 Face Tomorrow, Bats & Mice(VS), Amanda Rogers(VS)
03-06-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell

06-06-2004 Hardcore Matinee met: Knife Fight(VS), Dead Stop(Bel)
08-06-2004 Anarchisten tegen de Scheidingsmuur
08-06-2004 Infoavond Israelische anarchisten

09-06-2004 P.A.I.N.(UK) & Bad Influence

10-06-2004 Dichterbij dichtavond

10-06-2004 De Lynch

11-06-2004 Sick Terror(Bra), Cathode en Mihoen!
12-06-2004 S.D.L.(CH) & Vialka(Cz/Can)

13-06-2004 Filmhuis Pasthéi presenteert: Songs from the second floor
15-06-2004 Kitty Midzomergracht

16-06-2004 FUF "Some games ain't funny"

17-06-2004 De Lynch met live: Jason Webley(VS)
19-06-2004 Cruise Control

20-06-2004 Filmhuis Pasthéi presenteert: City of God
23-06-2004 Holier Than Thou(US), Dandare en de Woanzin
24-06-2004 De Lynch & CocktailBar from Hell: DJ Red
26-06-2004 PLEUROP-benefiet/Afterparty

27-06-2004 Pasthéi Documentary Night

29-06-2004 Femicafé: "Wie mooi wil zijn moet pijn lijden?"

---------------------------------

Elke woensdag 15:00 Voko Winkel

18:00 Voko Veganistisch eetcafé Elke donderdag: 18:00 Vegetarisch eetcafé
Elke zaterdag: 14:00 Schism infoshop + Kraakspreekuur Elke zondag: 18:00 Vegetarische dagschotel

---------------------------------

Woensdag 2
Bats & Mice(VS), Face Tomorrow, Amanda Rogers(VS)

In mei is 'The closer you get', het nieuwe album van Face Tomorrow uitgekomen en dit is net als zijn voorganger 'For who you are' weer een knaller van formaat. De pakkende indie-core van de Rotterdammers mag inmiddels nagenoeg bekend zijn bij iedereen in Nederland die serieus van goeie gitaarmuziek houdt. En ook al wordt de band steeds bekender bij een groter publiek, ze blijft trouw aan haar hardcore-roots en doe-het-zelf mentaliteit en is ook daarom een graag geziene gast in het ACU. Bats and Mice mag eigenlijk gerust een allstar emo-formatie worden genoemd. De band herbergt ex-leden van bands als Sleepytime Trio, FourHundred Years, Engine Down en Milemarker, welke stuk voor stuk al in de jaren '90 naam maakten in de emo-(post) hardcore-scene. Muzikaal ligt Bats and Mice redelijk in de lijn van Face Tomorrow, ook van hen kun je een melodieuze mix van emocore en indierock verwachten. Singersongwriter Amanda Rogers is met Bats and Mice op tour en begeleid zichzelf bij haar nu mmers op piano. Mooi, melancholisch en krachtig zijn de steekwoorden voor haar muziek, die soms zelfs wat doet denken aan Tori Amos.

Aanvang: 21:00 * Entreé: 6,-

---------------------------------

Donderdag 3
De Lynch & CocktailBar from Hell

DJ's Gerben en Regina presenteren de Emo-Disco-Show, met oude voorlopers en moderne klassiekers om je zorgen weg te dansen, je verdriet te verdrinken aan de (cocktail)bar of vol zelfmedelijden in een hoekje weg te kruipen. Denk hierbij aan singersongwriter, wave, emocore, postrock, indiepop en andere lekkere huilmuziek. Vergeet je zakdoek niet!

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zondag 6
Hardcore Matinee met: Knife Fight(VS), Dead Stop(Bel)

en Nothing Done
Misschien wel het laatste zondagmiddag-hardcorematinee die we gaan meemaken in het ACU en niet met de minste bands! Knife Fight speelt, net als de andere bands deze middag overigens, keiharde oldschool hardcore die sterk refereert naar het midden van de jaren '80. De Belgen van Dead Stop zijn met Knife Fight op tour en tappen muzikaal uit hetzelfde vaatje. Een hommage aan de core zoals die toendertijd werd gespeeld door Agnostic Front (in hun begintijd welteverstaan!) en Negative Apporach. Dead Stop is zonder meer een van de Europese toppers aan het hardcorefront. De aftrap is voor het relatief nieuwe Nothing Done uit de eigen regionen. Ook hier hardcore van de oude school, met een tikkie youthcrew-invloeden misschien. Niet verwonderlijk met (ex-)leden van Uppercut, Know Your Enemy en Reaching Forward natuurlijk.

Aanvang: 15:00 * Entreé: 5,-

---------------------------------

Dinsdag 8
Anarchisten tegen de Scheidingsmuur

Dinsdag 8 juni zullen enkele anarchisten uit Israel in het ACU vertellen over hun verzet tegen de bouw van de muur die de Palestijnen buiten Israël moet houden. Als "Anarchisten Tegen de Muur" voeren zij samen met Palestijnen en andere activisten geweldloze directe acties om de bouw ervan tegen te houden.

"Anarchisten Tegen de Muur" is een groep die is opgezet om de Internationale dag van de Solidariteit tegen de Muur die plaats vond op 10 november 2003 te ondersteunen. Inmiddels hebben zich tientallen acties en keiharde repressieve reacties voorgedaan rond de "Anarchisten Tegen de Muur".

Uit solidariteit met de strijd tegen racisme en nationalisme van mensen in Israel en Palestina hebben de Anarchistische Groep Amsterdam en Ithaka, Utrechts anarchistisch alternatief, enkele mensen van het "Anarchisten Tegen De Muur"-collectief uitgenodigd om naar 8 juni naar Utrecht te komen.

Zij zullen niet alleen vertellen over hun rol in de acties tegen de bezettingsmuur maar ook over de geschiedenis van de anarchistische beweging in Israël, de anti militaristische strijd en totaalweigeren. Ze zullen ook een flinke hoeveelheid videomateriaal meenemen.

Dinsdag 8 juni, 20.00 uur, ACU. Toegang: vrij
Organisatie: Anarchistische Groep Amsterdam, Ithaka (Utregs anarchistisch alternatief) en Filmhuis Pasthei

Meer info via: ithaka@deds.nl of aga@squat.net

Aanvang: 20:00 * Entreé:

---------------------------------

Dinsdag 8
Infoavond Israelische anarchisten

Vanavond zullen enkele anarchisten uit Israël vertellen over hun verzet tegen de bouw van de muur die de Palestijnen buiten Israël moeten houden. Als Anarchisten tegen de Muur voeren zij samen met Palestijnen en andere activisten geweldloze directe acties om de bouw ervan tegen te houden. Anarchisten Tegen De Muur is een groep die is opgezet om de Internationale dag van de Solidariteit tegen de Muur die plaats vond op 10 november 2003 te ondersteunen. Inmiddels hebben zich tientallen acties en keiharde repressieve reacties voorgedaan rond de Anarchisten tegen de Muur. Vanavond zullen ze niet alleen vertellen over hun rol in de acties tegen de bezettingsmuur, maar ook over de geschiedenis van de anarchistische beweging in Israël, de anti-militaristische strijd en totaalweigeren. Ze zullen ook een flinke hoeveelheid videomateriaal meenemen. Uit solidariteit met de strijd tegen racisme en nationalisme van mensen in Israël en Palestina heeft de Anarchistische Groep Amsterdam en Ithaka, Utrechts anarchistisch alternatief, enkele mensen van het Anarchisten Tegen De Muur-collectief uitgenodigd om naar 8 juni naar Utrecht te komen.

Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Woensdag 9
P.A.I.N.(UK) & Bad Influence

P.A.I.N. komt uit Groot Brittannië en is een heel traditionele 'free festival band' , waar ze zelf heel trots op zijn. Het is ook niet niks om in zo'n duur land te wonen en als je geen geld heb kan je niets, dus deze principiële kwestie hebben de heren hoog in het vaandel. Propaganda And Information Network, dat betekent P.A.I.N. en ze steunen veel linkse groepen. Daar halen ze ook hun inspiratie vandaan om muziek te maken en zolang de wereld nog geen vredig plekje is, hebben ze nog genoeg om over te schreeuwen! Met hun punkrock reggae krijgen ze iedereen aan het dansen en zorgen ze voor een vrolijke noot in deze beroerde tijden. Als support het Belgische Bad Influence. Zij toerden al enkele malen met P.A.I.N.

Aanvang: 21:30 * Entreé: 5,-

---------------------------------

Donderdag 10
Dichterbij dichtavond

met deze keer: Harry Zevenbergen, Pfaff, Bernhard Christiansen en Generaal en Valse Ka. Op elke Dichterbij zijn er altijd wel een paar dichters die een bepaalde stijl met elkaar gemeen hebben en dat is geheel toevallig. Vanavond slaat de god van het toeval ons weer op de rug met deze dichters. Wat deze mannen gemeen hebben is een stijl van cynische weerspiegeling der gevoelens en gebeurtenissen, omhuld door een zeer indrukwekkende en professionele gebruik van woorden.

De Haagse Harry Zevenbergen is niet voor niks bekend bij zoveel mensen. Hij heeft altijd een verhaal te vertellen die ieders aandacht te pakken krijgt. Zijn werk is humoristisch, gevoelig, provocerend, absurdistisch en geëngageerd.

De veelzijdige Bas Jacobs, aka Pfaff, voegt hier mooi bij aan met zijn gedichten die niet pretenderen intellectueel te zijn, maar het gewoon zijn. Hij laat zich inspireren door dichters die een verschil hebben gemaakt in de Nederlandse dichtkunst en net zoals zijn gelijknamige band zal Pfaff rocken, razen, kraken, knagen?

Vier maanden geleden klom er een jongeman op het podium die graag één gedicht wilde voordragen. Zijn naam? Bernhard Christiansen. Vanavond neemt Bernhard een tweede keer het podium in beslag en zet hij zijn cynische werk voort die het publiek vast en zeker weer aan het lachen zal krijgen.

Generaal E Valse Ka is de artiestennaam van de gave Kenny, een dichter/muzikant die je volkomen verrast als zijn handen de gitaar aanraken en hij zijn mond opentrekt. Zijn teksten zijn confronterend, politiek en treffend.

De presentatie wordt vanavond wederom gedaan door dichteres Jet Crielaard. Kom vanavond dus Dichterbij om jezelf aan te vullen met vette cynische poëtische dope en achteraf met heerlijke dichterlijke cocktails in De Lynch & Cocktailbar from Hell! Met vanavond: DJ Pepijn draait hiphop. Onder andere Atmosphere, Aesop Rock, Mr Lif, De Nihilisten en Eye Dea zullen voorbij komen.

Aanvang: 20:25 * Entreé: gratis

---------------------------------

Donderdag 10
De Lynch

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Vrijdag 11
Hardcore/punk releaseshow met: Sick Terror(Bra), Cathode en Mihoen!

Een dubbele single-release party deze avond. Twee split-singles worden gepresenteerd aan het publiek, die van onze plaatselijke roerbakgeweld-punkerts Mihoen! met het Braziliaanse Sick Terror en die van Sick Terror met onze vrienden van Cathode. De singles worden beide uitgebracht door ons eigen fijne DIY-punk label UPS, dat inmiddels bekend is om zijn Nederlands-Braziliaanse connecties. Even wat steekwoorden voor hen die niet weten wat ze moeten verwachten: Sick Terror speelt harde, zware hardcore met een politieke lading, Cathode is al even zo hard en zwaar, maar deinst evenmin terug van een flinke scheut crusty metal. Mihoen! tenslotte raast al jaren voort en mindert maar geen vaart. Snel, hard, politiek en met een flinke scheut sarcasme, ofwel Punk met de hoofdletter P!

Aanvang: 21:00 * Entreé: 5,-

---------------------------------

Zaterdag 12
S.D.L.(CH) & Vialka(Cz/Can)

SDL oftewel Si Dou Le komt uit China en ze zijn Punk. Op zich is dit natuurlijk al voldoende reden om vanavond te komen kijken. Wat we verder nog kunnen vermelden is dat zij deel uit maken van de new & rising punk/undergroundscene in Wuhan, en dat de gitarist zijn eerste gitaar kocht van geld wat hij gejat had bij het TV station waar hij toen werkte. Een paar dagen later was SDL een feit. Veel songs, demo's en optredens later komen ze nu dus naar Utrecht om hier te laten zien hoe het echt moet. Quote: "Communism is great! Anarchism is mighty! If you still hold these dreams, then keep going! For me, the most important realization is that none of the other members of bands or people involved in the Wuhan punk scene want to live a shit life oppressed by the fucking system I mentioned previously: each of us has a dream in our hearts."

Vialka is een opblaasbare onderzeeboot die overleefde in de commerciele oorlog. Rusteloos reizend door de wereldzeeën laat het iedereen kennismaken met zijn culturele diversiteit voordat het te laat is. Vialka is een lawaaierige comedy, onbeschaamd over zijn eigen ridiculiteit. Een uitnodiging om te dansen op explosieve ritmes, "terror-melodies" en experimentele bewegingen. Een symfonie voor het menselijke vlees door de high spirits of rock 'n' roll. Waarschijnlijk vooraf nóg een band, maar hou daarvoor de flyers en posters in de gaten!

Aanvang: 21:30 * Entreé: 6,-

---------------------------------

Zondag 13
Filmhuis Pasthéi presenteert: Songs from the second floor

Deze film bestaat uit een 45-tal tableaus vivants, elk met één vaste camerapositie geschoten. Anders dan je zou verwachten levert dat tóch een dynamische film op, want binnen elk tableau gebeurt teveel om op te noemen. Navertellen is echter ondoenlijk, omdat de film geen normale verhaallijn kent. Het is een aaneenschakeling van absurdistische sketches - sommige droevig of zwartgallig, andere grappig en luchtig - die tesamen een ontluisterend beeld geven van het menselijk bestaan. Pikante details: Andersson plukte zijn niet-professionele hoofdrolspeler uit de IKEA en liet de vervreemdende filmmuziek componeren door de voormalige ABBA-ster Benny Andersson. Director: Roy Andersson
2000 * drama * 98 min. * Language: Swedish with Dutch or English subtitles

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---------------------------------

Dinsdag 15
Kitty Midzomergracht

Aanvang: 18:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Woensdag 16
FUF "Some games ain't funny"

In een erudiete wervelwind zal Andre Malotaux de schokkende film 'Funny games' (vergelijkbaar met Gaspar Noé 'Irréversible') van een filosofische context, in de vorm van Charles Taylor, G.W.F. Hegel en meer, voorzien.

Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Donderdag 17
De Lynch & CocktailBar from Hell met: Jason Webley(VS)

Jason Webley is een singer-songerwriter afkomstig uit Seattle, V.S. Hij heeft een rijk repertoire aan songs; gepassioneerde muziek, eerlijke (levens) liederen op zang, accordeon en percussie. Zijn teksten gaan zoal over piratenschepen, dansende duivels en absinthe. Muzikaal klinkt dit als een mix van Tom Waits en Uz Jsme Doma. Heeft inmiddels de hele wereld over getourd, en is zelfs gearresteerd wegens pissen tegen het Kremlin. Hij heeft dan ook een trouwe aanhang in Rusland. Gegarandeerd goed voor een uitzinnig drankgelag. Info op www.jasonwebley.com en www.webley.badtaste.ru. Hierna barst de Lynch los met dj Poernaka! Zizzling beats en electrically roots vliegen je om de oren!

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zaterdag 19
Cruise Control

In het teken van Midzomergracht

Aanvang: 23:00 * Entreé: 2,50

---------------------------------

Zondag 20
Filmhuis Pasthéi presenteert: City of God

City of God gaat over het leven van (kans)arme jongeren in de getto van Rio de Janeiro. Het verhaal wordt verteld door Raket. Hij vertelt eerst over de bende van zijn broer in de jaren '60 en vervolgens over Zé'tje en zijn bende in de jaren '70. In dit verhaal staan Raket en Zé'tje eigenlijk steeds recht tegenover elkaar. Zé'tje is als kind al gek op geweld en groeit uit tot de grootste drugdealer in de getto. Raket is juist tegen geweld en het lukt hem uiteindelijk om uit de getto te ontsnappen en een baan als fotograaf te krijgen. De film geeft laat zien dat het bijna onmogelijk was voor kinderen uit de Stad van God om te ontsnappen aan het geweld, tenzij je er bewust voor kiest om er niets mee te maken te hebben. Director: Katia Lund en Fernando Meirelles
2002 * drama * 130 min. * Language: Brazilian Portuguese with Dutch or English subtitles

Aanvang: 21:00 * Entreé: 1,40

---------------------------------

Woensdag 23
Holier Than Thou(US), Dandare en de Woanzin

Holier Than Thou speelt skatethrash die zo authentiek klinkt dat je bij het luisteren het gevoel krijgt een tijdreis te hebben gemaakt terug naar de jaren '80. Van die grote skateboards met skulls erop, geblokte houthakkershemden en bandana's. Een perfecte mengeling van hardcore en trashmetal die aan de ene kant doet denken aan bands als Excel, RKL en DRI, maar daardoor niet minder fris klinkt. Dandare speelt compromisloze hardcore-punk zonder overbodig gedoe. Gewoon keihard rammen en niet van de benauwde alstublieft? De Woanzin is Utregs eigen compleet gestoorde punktheatergezelschap. Begonnen als coverband van oude punk/hardcoreklassiekers heeft de band inmiddels een eigen geluid ontwikkeld, dat steeds meer richting ouderwetse trashmetal is geschoven. Exodus, Suicidal Tendiencies... de Woanzin, je weet toch?

Aanvang: 21:00 * Entreé: 5,-

---------------------------------

Donderdag 24
De Lynch & CocktailBar from Hell: DJ Red

Yesss, dinnertime!!! DJ Red presenteert ons weer een maaltje rauwe beats, uitgekookte plaatjes en deep fried roots! Drink het weg met een cocktailtje en je hebt een lekkere bodem voor het weekend!!!

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zaterdag 26
PLEUROP-benefiet/Afterparty

Nederland is vanaf 1 juli van dit jaar tijdelijk voorzitter van de EU. In het kader hiervan zijn er verschillende axies in den lande tegen de schijnheilige propaganda van de EU. 's Middags organiseert het axiekomitee euNEE een feestelijke PLEUROParade in Utrecht , een mix tussen een streetrave en een demonstratie. Iedereen die zich verwant voelt met een sociale, culturele en/of politiek kritische beweging is uitgenodigd om deel te nemen en op deze manier een vuist te vormen tegen 'fort Europa'! Het Acu ondersteunt dit protest met volle overgave en brengt daarom aansluitend aan de PLEUROParade een spetterende afterparty waarbij de deuropbrengst ten goede komt aan axiekomitee euNEE. Met als ingredienten (live)muziek, dans en voer voor de hongerige demonstrant is het protest tegen de EU nog lang niet afgelopen!!!! Aanvang PLEUROParade: 14.00 uur, Domplein Utrecht
Aanvang benefiet: 20.00 met eten
Entree: 1,50 pleuro(p) met flyer, 3,- pleuro(p) zonder

Aanvang: 22:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Zondag 27
Pasthéi Documentary Night

We weten nog niet welke docu we gaan draaien, maar goed wordt ie zeker! Hou de posters en flyers in de gaten!

Aanvang: 21:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

Dinsdag 29
Femicafé: "Wie mooi wil zijn moet pijn lijden?"

Om er als vrouw uit te zien volgens de door onze maatschappij geformuleerde normen moet je heel wat doen en laten. Tijdschriften, reclames, film en TV geven een duidelijk scala van wat mag en niet mag: een hele industrie draait erop om vrouwen duidelijk te maken hoe ze er perfect uit zouden moeten zien. Hoe ze net genoeg calorieën binnen kunnen krijgen om de dag door te komen, hoe je witte deo-strepen voorkomt op je zwarte jurkje, hoe je benen gladder kunnen aanvoelen dan ooit, hoe je, je haar kunt laten dansen en hoe je, je wimpers in zo'n romantische krul kunt krijgen. In dit feministische café willen we dit onderwerp eens gaan uitdiepen, door middel van verschillende stellingen aan de hand van o.a. beeldmateriaal en de expertise van een spreekster.

Aanvang: 20:00 * Entreé: gratis

---------------------------------

ACU politiek cultureel centrum
Voorstraat 71

3512 AK Utrecht
tel: 030-2314590
email: home@acu.nl
website: http://www.acu.nl


Deel: ' Programma Politiek Cultureel Centrum Utrecht in juni '
Lees ook