Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Rotterdam, juni 2002

BELEEF 'T MEE IN DE ROTTERDAMSE ARCHITECTUURZOMER 2002

Zaterdag 29 juni tot en met zondag 22 september

Elke week evenementen en excursies voor iedereen.

De hele zomer laat Neerlands architectuurstad nummer 1 in volle glorie zien wat het in huis heeft op het gebied van stedenbouw en architectuur. In de ArchitectuurZomer 2002 kunnen Rotterdammers en andere bezoekers genieten van een onafgebroken reeks evenementen, excursies, architectenweekenden en wandelroutes, soms aangevuld met muzikale of theatrale acts. Niet alleen spectaculaire projecten van de nabije toekomst staan in de schijnwerpers. Ook wordt getoond hoe Rotterdam zich al ver voor de Tweede Wereldoorlog ontpopte als een moderne, dynamische en zich constant vernieuwende stad.

Per bus, fiets, te voet, per boot en zelfs met vliegtuigjes, Rotterdam is van alle kanten te bewonderen.

Opening: Festival van de Architectuur
In het openingsweekend barst het Festival van de Architectuur los in de binnenstad. Het thema 'De tijd vliegt' benadrukt hoe enorm snel de architectonische veranderingen in Rotterdam plaatsvinden. Dat geldt zeker voor de drie metrostations die centraal staan in het festival: Rotterdam CS, Blaak en Wilhelminaplein. Er zijn lezingen, muzikale en theatrale acts en projecties met impressies van heden en verleden. Rond de stations zijn markante gebouwen opengesteld voor het publiek en er vertrekken diverse architectuurroutes, waaronder een boottocht op de Maas. Stedenbouwkundige hoogtepunten kunnen zelfs worden ervaren op rondvluchtjes vanaf Rotterdam Airport. Bovendien zijn er in de Rotterdamse architectuurinstellingen diverse gratis publieksactiviteiten waaronder tentoonstellingen en kinderworkshops.

Vernieuwende architectuur op thematische excursies Zeer interessant zijn de diverse thematische busexcursies als 'Nieuw Rotterdam', 'J.J.P. Oud in Rotterdam' rond het werk van deze legendarische vernieuwende architect of de bootexcursie 'Oeververbindingen' met veel wetenswaardigheden over de nieuwste ontwikkelingen aan het waterfront.

Visies op Rotterdam tijdens Architectenweekenden
In vier weekenden maken toonaangevende architecten (Francine Houben, Riek Bakker, Adriaan Geuze, Jan Hoogstad) hun liefde voor en hun visie op Rotterdam kenbaar met interessante lezingen en excursies. Architect Wim Quist sluit de reeks in stijl met zijn 'Dag van de verantwoording' die onder meer een lezing en een boottocht omvat.

Wandelroutes voor iedereen
Kenners komen zeker aan hun trekken, maar ook de vele bezoekers die graag wat meer terloops kennis nemen van architectuur in combinatie met winkelen of uitgaan. Zij kunnen onder meer terecht bij de ANWB/VVV en het ArchiCenter waar vijf bijzondere beschrijvingen van wandelroutes te koop zijn voor wie alleen of met z'n tweeën Rotterdam beter wil verkennen. De route 'Trendy Rotterdam', bijvoorbeeld, is een spannende (avond)wandeling langs vaak verlichte architectuur en trendy uitgaansgelegenheden. De wandelroute 'Shop 'till you drop' combineert leuk winkelen met genieten van opmerkelijke gebouwen. En voor wie behalve woonwinkels ook graag bijzondere interieurs (zoals dat van Huis Sonneveld) ervaart is er de wandelroute 'Binnenstebuiten'.

Handel thema van Open Monumentendag
De altijd drukbezochte Open Monumentendag staat speciaal voor de ArchitectuurZomer 2002 in het teken van de handel. Het Groothandelsgebouw, Westelijk Handelsterrein en het hoofdkantoor van Meneba Meelfabriek zijn opengesteld voor het publiek en daar zijn allerlei bijzondere activiteiten, stands en tentoonstellingen. Vanuit deze locaties vertrekken regelmatig wandelingen onder leiding van deskundige gidsen.

Toekomst stadsrand zichtbaar in het Weekend Zuidelijke Tuinsteden Het Weekend van de Zuidelijke Tuinsteden is een waardige afsluiting van de rijk gevulde ArchitectuurZomer. In Rotterdam zijn de wijken Pendrecht, Zuidwijk en IJsselmonde voorbeelden van grootschalige stadsuitbreidingen aan de rand die de komende tien jaar enorm op de schop gaan. Zo worden er maar liefst 14.000 woningen gesloopt. Met maquettes, presentaties en begeleide fietsroutes wordt de nabije toekomst zichtbaar waarin tal van nieuwe stedenbouwkundige inzichten worden toegepast.

Programma ArchitectuurZomer 2002

Juni
29, 30 Festival van de Architectuur
Juli
6,7 Architectenweekend Francine Houben
14 Busexcursie Rotterdam Architectuurstad
21 Bootexcursie Oeververbindingen
28 Busexcursie Modern wonen
Augustus
4 Busexcursie J.J.P. Oud
10,11 Architectenweekend Riek Bakker
17,18 Architectenweekend Adriaan Geuze
25 Busexcursie Nieuw Rotterdam
31 Architectenweekend Jan Hoogstad
September

1 Architectenweekend Jan Hoogstad
6,7,8 Diverse excursies binnen Wereldhavendagen
14 Open Monumentendag
15 Architectendag Wim Quist
21,22 Weekend Zuidelijke Tuinsteden
Hele zomer
Vijf bijzondere wandelroutes verkrijgbaar bij VVV/ANWB en ArchiCenter.

De site www.architectuurzomer.nl is vanaf 17 juni 2002 in de lucht.


---
Niet voor publicatie
Voor meer persinformatie, rechtenvrij beeldmateriaal en informatie over arrangementen en lezersaanbiedingen kunt u contact opnemen met Coebergh Communicatie & PR, Arabella Coebergh en Machteld Merens, via telefoon (020) 470 87 87, fax (020) 470 88 13 of e-mail arabella@coebergh.nl en machteld@coebergh.nl

Deel: ' Programma Rotterdamse ArchitectuurZomer 2002 '
Lees ook