Gemeente Leiden

Programmaraad wil TMF in het basispakket

Kabelexploitant Casema krijgt advies van de kijkers zelf

BESTUURSDIENST - Ooit afgevraagd waarom de muziekzender TMF wél in de Merenwijk is te ontvangen, maar niet in het centrum? Zouden ze in hartje Leiden minder van popmuziek houden? Mark Rutgers, de voorzitter van de regionale Programmaraad legt uit hoe het zit.

'De situatie is historisch zo gegroeid', verklaart Rutgers. 'Allerlei gebieden en gebiedjes in de regio hebben nog een eigen contract met de kabelexploitant. Wij willen in de toekomst een basispakket voor de hele regio.'
Rutgers, filosoof en docent bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, hield altijd al van televisiekijken. Vorig jaar solliciteerde hij op een advertentie voor de Programmaraad die hij in de Stadskrant zag staan. In de Programmaraad zitten twaalf inwoners van Leiden en de omliggende gemeenten. Alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd in de Programmaraad. De leden adviseren kabelexploitant Casema over het zenderaanbod op de kabel.
Serieus
Voorlopig heeft de Programmaraad zich over de kwestie van het basispakket gebogen. Het idee is dat de regio over een paar jaar één - zo breed mogelijk - basispakket heeft en daarbovenop een pluspakket. Kijkers kunnen dan kiezen tussen een goedkoop en een duurder abonnement bij Casema. De politiek in Den Haag wil dat iedereen in deze regio in elk geval Nederland 1, 2 en 3, België 1 (VRT), Ketnet/Canvas, TV West en de lokale zender kan ontvangen. De Programmaraad mag nog acht zenders aan dit basispakket toevoegen. Maar waar baseer je die keuze op? 'Kijk, als lid van de Programmaraad moet je proberen zo veel mogelijk objectieve informatie zien in te winnen, en proberen zo min mogelijk naar je eigen vrienden en kennissen te luisteren', zegt Rutgers. De universitair docent neemt zijn taak serieus: hij raadpleegt niet alleen gortdroge kijk- en luistercijfers, hij brengt zelf ook zo veel mogelijk uren door achter de televisie.

Bindend
Samen met de andere leden van de Programmaraad uit Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Oegstgeest, Rijnsburg, Valkenburg, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude, heeft Rutgers onlangs een advies voor Casema opgesteld. Behalve de zeven 'vaste' zenders, hebben zij RTL 4, Veronica, SBS 6, Fox 8, Duitsland 1, TV 5 en - jawel - TMF gekozen als zenders die iedereen moet kunnen ontvangen. De discussie spitst zich daarna toe op de vraag welke zenders in het pluspakket komen. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe systeem met een basispakket en een pluspakket ingaat. Casema heeft wel aangegeven TMF snel op de kabel te willen brengen. TMF komt dan in de plaats van een andere zender. Wélke zender dat wordt is ook nog niet beslist.
Volgens Wim de Jong van Casema is het advies van de Programmaraad zo goed als bindend. 'Wij mogen er echter wel van afwijken als er zwaarwegende bezwaren zijn tegen de keuze van de Programmaraad', aldus De Jong. Als de Programmaraad ervoor zou kiezen om allemaal dure zenders in het basispakket te stoppen, dan zou Casema de tarieven omhoog moeten gooien en dat wil De Jong niet voor zijn rekening nemen. 'Op zo'n moment zouden we bijvoorbeeld van het advies van de Programmaraad kunnen afwijken', legt hij uit. 'Maar tot nu toe hebben de Programmaraad en Casema nog geen problemen met elkaar gehad.'
Wilt u de Programmaraad laten weten wat ú vindt van het zenderaanbod, dan kunt u schrijven naar de regionale Programmaraad voor de kabel, p/a gemeente Katwijk, postbus 589, 2220 AN Katwijk. Ook kunt u van het inspreekrecht gebruik maken tijdens vergadering van de Programmaraad. Die vergaderingen staan aangekondigd in de regionale kranten.

Deel: ' Programmaraad wil TMF in het basispakket regio Leiden '
Lees ook