Horses of the DutchPROGRESSIE ONMISKENBAAR BIJ NRPS NOORD-HOLLAND
ASSENDELFT Als er één afdeling van het NRPS de laatste jaren vooruitgang heeft geboekt in de fokkerij, dan is het wel de afdeling Noord-Holland. Echt groot was de provinciale keuring ook dit jaar niet, maar er werden door de juryleden mw. A. de Ruijter en dhr. A. Snijders tal van eerste premies en startbewijzen voor de Nationale keuring in Ermelo uitgedeeld, en naast de diverse kampioenen vertoonden zich nog vele andere aansprekende dieren. Merkbaar was de invloed van diverse Nieuwe Heuvel hengsten zoals Neron en Ed King Hill.

Weer was er een bruine rijpaardmerrie die de titel kampioen van de driejarige en oudere rijpaarden grote maat toekwam. Ditmaal was dat Bibiche Junior Babett (Ed King Hill x Jason) van mw. H.R. Groen-Holleeder in Midden-Beemster. Al bij het eerste opstellen was duidelijk: hier staat een Paard. Ook in de beweging wist de grote merrie te overtuigen en bleek ze bovendien onvermoeibaar. De vierjarige Bibiche Junior Babett versloeg in de kampioenskeuring onder andere de meervoudig provinciaal kampioen en voorlopig keur merrie Petrouschka (Oostervelds Marsaz ox x Theoloog) van de fam. Sprenkeling-Sondaar in Heiloo. Het goed ontwikkelde en best bewegende merrieveulen Discovery (Pronto x Lord) van K. de Lange in het Drentse Steenbergen kreeg het veulenkampioenschap op haar naam, terwijl Excellent Lady Naomi, een tweejarige merrie van Ed King Hill x Baccarat ox jeugdkampioen werd. Fokker en eigenaar van de jeugdkampioen is mw. J. Ebbinkhuijzen in Weesp.

Ook de kampioen van de driejarige en oudere rijpaarden kleine maat is iets bijzonders. Het is de vierjarige stermerrie Raisa (Sultano x Ferro) van mw. E. van Delft-Vester in Voorhout. Raisa werd gefokt door wijlen H. van den Heuvel in Erp en werd in eigendom van F. Soonius te De Lier als tweejarige al jeugdkampioen van Zuid-Holland. Inmiddels loopt ze onder het zadel en is ze gedekt, kortom een volwassen merrie geworden en zo mogelijk alleen maar mooier. Veulenkampioen van de rijpaarden kleine maat was Genesis C (v. Amalaristides ox) van mw. W. Vet in Zaandam.

Bij de rijponys ging de hoogste eer naar de solide stermerrie Wisper (Eagle x Apollo) van J.M. Buur in Akersloot. Overigens was Wisper niet de enige nakomeling van Eagle die het goed deed op deze keuring. Het blijkt een goede zet geweest om Eagle naar Noord-Holland te halen. De jeugdkampioen van de rijponys was de Neron-dochter Olga, gefokt door M. Bonnema in Zeewolde en eigendom van C. Meuleman te Koedijk. Het veulenkampioenschap van de rijponys ging na rijp beraad van de jury naar de vosbonte Krimhs Star (Krimh ox x Neron) van de fam. C. Vink in Haarlem, die een goed type combineerde met een efficiënte, rijtypische manier van bewegen.

De afd. Noord-Holland staat erom bekend allerlei extra prijzen uit te loven zoals een ruinenkampioenschap en een prijs, beschikbaar gesteld door de professionele voorbrenger Gerrit Bloemsma voor zijn beste niet-professionele collega. Tot beste ruin werd uitgeroepen Radrutka (Ravel STV x Lysander), gefokt door J.A. Leyten en eigendom van J. Borst, beiden in Den Helder.©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

Deel: ' Progressie bij NRPS-Noord-Holland '
Lees ook