Ingezonden persbericht


Agenda Universiteit van Amsterdam

Behandeling van familiaire hypercholesterolemie-patiënten met statines donderdag 6 maart 12.00 uur
Promotie Geneeskunde
Patiënten met familiaire hypercholesterolemie (FH), hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Zij worden behandeld met statines, die de vaatwanddikte verminderen en aderverkalking (atherosclerose) afremmen. In een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek verlaagden de statines simvastatine en atorvastatine beide het slechte LDL-cholesterol in het bloed en ze verhoogden het goede HDL-cholesterol. Daarnaast zorgden de medicijnen ook voor verlaging van de eiwitten hs-CRP, een maat voor ontsteking, en CD40-ligand, dat een rol speelt in het afweersysteem. Beide eiwitten zijn risicofactoren voor atherosclerose. Na vier jaar behandeling vermindert atorvastatine, in een dosis van 80 mg. de vaatwanddikte het meest.

S. van wissen: Aggressive lipid lowering in patients with familial hypercholesterolaemia. Promotor is prof. dr. J.J.P. Kastelein en prof. dr. A.F.H. Stalenhoef (KUN).

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929.

Deel: ' Promotie Behandeling familiaire hypercholesterolemie-patiënten met s.. '
Lees ook