Universiteit van Amsterdam

Biologische klok stuurt brandstofniveau in het bloed


Promotie Geneeskunde


dinsdag 19 april 14.00 uur

Glucose is een essentiële brandstof voor het lichaam, vooral voor de hersenen. Het glucosemetabolisme staat onder invloed van de biologische klok ofwel SCN (suprachiasmatische nucleus), de hersenkern die ons dag/nachtritme regelt. Het sturen van de glucoseconcentratie in het bloed gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste zorgt de SCN ervoor dat het lichaam wordt voorbereid op de afwisseling van rust en activiteit die samenhangt met het dag/nachtritme. Ten tweede worden (hormonale) responsen op acute verstoringen van het interne fysiologische evenwicht - bijvoorbeeld in reactie op stress, kou of honger - aangepast aan het moment van de dag. En ten slotte speelt de SCN een rol bij voedselschaarste, als energieverbruik gelimiteerd dient te worden.

Mw. M. Ruiter: Biological clock control of daily glucose metabolism. Hormonal and autonomic pathways. Promotor is prof. dr. R.M. Buijs.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.


Zoekwoorden:

Deel: ' Promotie biologische klok stuurt brandstofniveau in het bloed '


Lees ook