Universiteit van Utrecht


3 april 2000


14.30 uur Scheikunde
Mw.drs. M.M.A. Olsthoorn (Utrecht) Promotor: prof.dr. J. Haverkamp Co-promotor: dr. J. Thomas-Oats
Screening and detailed structural analysis of bacterial glycoconjugates: a multi-technique approach.

Maurien Olsthoorn deed onderzoek naar de communicatie tussen bacteriën. Zij onderzocht in het bijzonder de structuuranalyse van twee bacteriële signaalstoffen: lipopolysaccharides en lipo-chitine oligosaccharides. Lipopolysaccharides spelen een belangrijke rol als chemische signalen in het veroorzaken van ziekte-effecten, zoals voedselvergiftiging door salmonella. Structuuranalyse van deze bacterie is van belang voor de ontwikkeling van medicijnen en voor snelle opsporing en karakterisering van de bacteriën.

Lipo-chitine oligosaccharides spelen een belangrijke rol als signaalstoffen in de symbiose tussen Rhizobium bodembacteriën en vlinderbloemige planten (bijv. boonsoorten). Deze bacterie leeft in de plant en krijgt er voedingsstoffen toegediend. Als wederdienst levert de bacterie stikstof aan de plant. Kennis van deze symbiose is van belang voor de landbouw omdat Rhizobium als stikstofleverancier een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief is voor kunstmest.

Voorlichters Universiteit Utrecht naar boven

dr. Joop Kessels, woordvoerder Universiteit/College van Bestuur (030) 253 4477, J.Kessels@usp.uu.nl

Persvoorlichters Universiteit Utrecht:

drs. Laurien Timmermans, coördinator mediavoorlichting (030) 253 7567, L.Timmermans@csc.usc.uu.nl

Johan Vlasblom
(030) 253 4073, j.vlasblom@csc.usc.uu.nl

Sarah Scholts
(030) 253 3492

(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Deel: ' Promotie communicatie tussen bacteriën '
Lees ook