Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30

Aanmaakdatum: 4 januari 1999

------------------------------------------------------

Promotie mw. drs. M.M.B. Seijger

op het gebied van de Medische Wetenschappen

donderdag 21 januari 1999 om 13.30 uur precies

------------------------------------------------------

ONDERZOEK NAAR DE BASAALMEMBRAANZONE IN HUIDAANDOENINGEN

In een drietal groepen huidaandoeningen is de basaalmembraanzone (BMZ) ofwel de overgang van de opperhuid naar de lederhuid bestudeerd. Het betreft aandoeningen van (1) met name de opperhuid (psoriasis), (2) de overgang van de opperhuid naar de lederhuid (lupus erythematosus en lichen planus) en (3) vooral de lederhuid (sclerodermie).

Met behulp van specifieke kleuringen is de BMZ onderverdeeld in drie compartimenten. Er is gekeken naar (a) het aantal delende cellen van de opperhuid, (b) de aanwezigheid van heparan-sulfaat, een belangrijke component van de basaalmembraan, en (c) het eiwit tenascine, dat reeds bij kleine afwijkingen in de lederhuid aankleurt. Door deze kleuringen heeft elke huidaandoening zijn eigen aankleuringspatroon. Hiermee kan gezien worden welk deel van de BMZ per ziektebeeld belangrijk is.

Voor gelokaliseerde sclerodermie (plaatselijke verharde huid) blijkt er is een goede methode te zijn om de hardheid van de huid te meten. Tevens blijken lage doseringen methotrexaat een gunstig effect te hebben op uitgebreide gelokaliseerde sclerodermie.

* Plaats: Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen

* Titel proefschrift: Investigations of the Basement Membrane Zone in psoriasis, interface dermatoses and scleroderma: immunohistochemical and clinical aspects

* Promotor: dhr. prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof

* Copromotores: mw. dr. E.M.G.J. de Jong, dhr. F.H.J. van den Hoogen

* Woonplaats: Nijmegen

------------------------------------------------------

Zoekwoorden:

Deel: ' Promotie de basaalmembraanzone in huidaandoeningen '
Lees ook