Universiteit van Utrecht


21 mei 1999:

Geneeskunde, 10.30 uur
Drs. G.H. Ho
(Utrecht)
Superficial femoral artery remote endarterectomy Etalage-benen, ofwel claudictio intermittens in medisch vakjargon, is een van de eerste uitingen van verstopte beenslagaderen. De patiënten met deze aandoening klagen vaak over pijn in de kuiten na een stukje lopen, die na rusten weer verdwijnt. De meeste patiënten met etalage-benen hoeven niet gedotterd of geopereerd te worden. Stoppen met roken en het volgen van een looptraining geeft na enkele maanden meestal voldoende resultaat. Als een operatie toch noodzakelijk is, zal meestal een bypass gemaakt moeten worden. Dit is een uitgebreide operatie. In sommige gevallen kan de verstopte slagader via twee incisies (wonden) in het bovenbeen van binnen weer open en schoongemaakt worden.
Diezelfde operatie kan nu via één incisie worden uitgevoerd dankzij een nieuw medisch instrument, de ring strip cutter. Dit instrument kan in de slagader de zieke binnenbekleding losmaken, doorknippen en verwijderen. Hierdoor is een tweede incisie niet nodig. De ingreep is voor de patiënt minder belastend, wat weer kan leiden tot een sneller herstel en een kortere opnameduur. In zijn onderzoek heeft Gwan Ho gekeken naar de effctiviteit van de ingreep. Bij ruim 100 patiënten is gebleken dat deze operatie in meer dan 90 procent van de gevallen uitvoerbaar was via één incisie. Alle patiënten werden regelmatig gecontroleerd en na ruim 2,5 jaar bleek dat 76 procent van alle behandelde patiënten nog steeds een open beenslagader hadden. Verder onderzoek moet uitwijzen of op langere termijn de resultaten ook positief blijven.
Promotor: prof. dr. B.C. Eikelboom
Co-promotor: dr. F.L. Moll

Mediavoorlichters Universiteit Utrecht:
dr. Joop Kessels, woordvoerder College van Bestuur drs. Laurien Timmermans
Johan Vlasblom
Tel: (030) 253 3550 of 253 2572
(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Deel: ' Promotie Etalage-benen '
Lees ook