Erasmus Universiteit Rotterdam

20 juni 2002

Proefschrift: herpes simplex virus keratitis bij de mens: de pathogenese opnieuw beschouwd

Promotie: Mw. L. Remeijer

Dit proefschrift beschrijft nieuwe inzichten in de rol van het Herpes Simplex Virus type 1 (HSV-1) en in de afweerreactie op dit virus, in hoornvliesontstekingen bij de mens. Oppervlakkige HSV-1 infecties van het hoornvlies vertonen een zeer kenmerkend vertakkingspatroon. Voor dit patroon was tot nu toe nooit een sluitende verklaring gevonden. Uit het onderzoek blijkt, dat er een opvallende overeenkomst bestaat tussen het vertakkingspatroon van de oppervlakkige hoornvlies zenuwen en van de herpes tak.

HSV-1 infecties kunnen optreden na hoornvliestransplantatie, terwijl de patiënt nooit eerder deze infectie in zijn oog vertoond heeft. Uit de resultaten blijkt, dat de infectie veel vaker voorkomt (14x) na transplantatie dan in de normale populatie, en dat de infectie overgedragen kan worden door het getransplanteerde hoornvlies.

De gevolgen voor het oog kunnen desastreuze zijn, met een nieuwe hoornvliestranslatie tot gevolg. Het oog kan zelfs slechtziende blijven. Nu dragen al zeer veel mensen het HSV-1 virus bij zich doordat ze ooit al eens in contact geweest zijn, bijvoorbeeld een koortslip hebben gehad. Maar mensen, die nog nooit in contact zijn geweest met het virus ,oftewel seronegatief zijn voor HSV-1, hebben nog geen afweer opgebouwd tegen dit virus en zijn er extra vatbaar voor, mede doordat er gedurende de periode na transplantatie medicijnen worden gebruikt om de afweer te onderdrukken.

Omdat in het bloed aantoonbaar is of iemand een infectie met HSV-1 heeft doorgemaakt, is het mogelijk om de patiënten, die extra risico lopen, aan te wijzen. Deze patiënten zouden uit voorzorg langdurig behandeld kunnen worden met antivirale middelen. Als men echter naast de patiënt ook de donor op een doorgemaakte infectie met HSV-1 zou testen zou deze behandeling onnodig zijn als seronegatieve patiënten met een seronegatieve donor zouden worden getransplanteerd.

Promotor: prof.dr. A.D.M.E. Osterhaus

Info: bij de promovenda, tel. (010) 401 7748
e-mail: schoerem@bart.nl

INLINE]

Deel: ' Promotie herpes simplex virus keratitis bij de mens '
Lees ook