Universiteit van Amsterdam

Het dynamische verleden van Antarctica


Promotie Fysische geografie


vrijdag 16 april 12.00 uur

Mark Lloyd Davies onderzocht huidige gletsjergebieden en in het verleden vergletsjerde gebieden in South Victoria Land, Antarctica. Hij maakte hierbij gebruik van micromorfologie. Met deze methode wordt sediment met kunsthars geïmpregneerd. Daarna kan het materiaal gezaagd en in dunne doorsnedes onder de microscoop gelegd worden. Lloyd Davies levert bewijs voor activiteit van gletsjers die vastgevroren zijn aan hun bedding. Deze ontdekking trekt het conventionele idee in twijfel dat dergelijke gletsjers inactief zijn aan de basis, omdat verschuivingen daar niet voorkomen. Ook komt hij met nieuw bewijs uit de Allan Hills (South Victoria Land) dat gletsjers die aan hun bedding vastgevroren zijn erosie, vervorming van de gletsjerbedding en afzetting van sedimenten kunnen veroorzaken. Tot slot toont zijn onderzoek naar door ijs kapot getrokken vast gesteente en clastic dykes (hierbij is sprake van vloeibare ontsnapping door het gesteente heen) aan dat Antarctica een warmer, vochtiger en dynamischer verleden heeft gehad.

M.T. Lloyd Davies: A polar paradise: the glaciation of South Victoria Land, Antarctica. Promotoren zijn prof. dr. A.C. Imeson en prof. dr. J.J.M. van der Meer (University of London).

Universiteit van Amsterdam. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.


Deel: ' Promotie Het dynamische verleden van Antarctica '
Lees ook