Rijksuniversiteit Groningen


Milt belangrijker dan gedacht

De functie van de milt is lang onderschat. In het verleden werd een beschadigde milt zonder veel omhaal verwijderd, totdat duidelijk werd dat hierdoor ernstige bloedvergiftiging kon ontstaan. Over het hoe en waarom van deze vergiftiging is nu meer duidelijkheid gekomen. De milt blijkt als enige orgaan in staat om de bacteriën (pneumococcen) die voor deze bloedvergiftiging verantwoordelijk zijn te herkennen en te voorzien van antistoffen. Daardoor kunnen ze elders in het lichaam sneller worden opgeruimd. De milt vormt dus een unieke en onmisbare schakel in de afweer. Dat concludeert de chirurg Rob Leemans op grond van zijn immunologisch onderzoek naar de miltfunctie. Leemans ontwikkelde een testmethode die deze specifieke functie kan aantonen. De vinding is van belang bij het kiezen van de juiste behandeling van miltschade, een veel voorkomend buikletsel. Leemans promoveert op 1 december 1999 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De milt blijkt dus veel belangrijker dan tot dusver werd gedacht. Daarom zullen miltsparende technieken volgens Leemans altijd de voorkeur verdienen boven andere chirurgische ingrepen. Dat kan door de beschadigde milt in een oplosbaar net te wikkelen. Leemans behandelde 31 patiënten met een gescheurde milt met deze techniek. Bij 29 patiënten kon de milt inderdaad behouden blijven. Als behoud van de milt niet haalbaar is, dan komt volgens Leemans een zogeheten autotransplantatie van miltweefsel in beeld. Bij autotransplantatie worden stukjes miltweefsel in de buik teruggeplaatst die van de patiënt zelf afkomstig zijn. Uit het onderzoek van Leemans blijkt dat deze autotransplantaten de specifieke functie van de verwijderde milt voor een deel kunnen overnemen.

Leemans (Rotterdam, 1949) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek bij de afdelingen Pathologie, Traumatologie en Klinische immunologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Deel: ' Promotie Milt belangrijker dan gedacht '
Lees ook