Erasmus Universiteit Rotterdam

19 maart 2003

Met nieuwe radiologische techniek betere voorspelling van hartaanval

Verkalking in de kransslagaders is een zeer sterke voorspeller voor het optreden van een hartaanval. Het voorspelt veel sterker dan bekende risicofactoren als een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken. Mensen met uitgebreide verkalking in de kransslagaders hebben een acht keer hogere kans op het optreden van een hartaanval dan mensen met weinig verkalking. Tot deze conclusie komt Rozemarijn Vliegenthart. Zij maakte gebruik van een nieuwe radiologische techniek, elektronenbundel tomografie. Daarmee kon de hoeveelheid slagaderverkalking in de bloedvaten die het hart van bloed voorzien nauwkeurig worden vastgesteld. Zij promoveert woensdag 19 maart 2003 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Verkalking in de kransslagaders en risico op hart- en vaatziekten. Een epidemiologisch onderzoek.

Een op de twee mensen met een hartaanval heeft geen risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol gehalte. Bij een groot deel van de mensen komt een hartaanval dus geheel onverwacht. Recent is een nieuwe radiologische techniek, elektronenbundel tomografie, ontwikkeld waarmee de hoeveelheid slagaderverkalking in de bloedvaten die het hart van bloed voorzien (de kransslagaders) nauwkeurig kan worden vastgesteld. Met deze methode kan mogelijk veel beter worden voorspelt wie een hoge kans heeft op het krijgen van een hartaanval.

Risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, en roken, worden gebruikt om mensen te identificeren met een hoog risico op hart- en vaatziekten, zodat preventieve behandeling kan plaatsvinden. Echter, één van de twee mensen bij wie acuut een hartaanval optreedt staat niet bekend als een persoon met een hoog risico op basis van risicofactoren. Ten grondslag aan een hartaanval ligt het langzaam dichtslibben en vervolgens acuut afsluiten van één van de kransslagaders, de slagaders die het hart van bloed voorzien. Slagaderverkalking is een maat voor het dichtslibben van de kransslagaders. Bij voorkeur zou men de hoeveelheid verkalking in de kransslagaders meten, om zo te bepalen hoe ernstig de kransslagaders zijn dichtgeslibt. Recent is een nieuwe radiologische techniek, electronenbundel tomografie, ontwikkeld waarmee de hoeveelheid verkalking in de kransslagaders nauwkeurig kan worden vastgesteld iets wat niet eerder mogelijk was.

De promovenda ging na of de hoeveelheid verkalking in de kransslagaders het optreden van een hartaanval kan voorspellen. Voor dit doel is een epidemiologisch onderzoek uitgevoerd binnen het ERGO bevolkingsonderzoek onder 2013 mensen van 65 jaar en ouder uit de bevolking van Rotterdam-Ommoord. De onderzoekspopulatie is drie jaar gevolgd. Het onderzoek toont aan dat verkalking in de kransslagaders een zeer sterke voorspeller is voor het optreden van een hartaanval. De hoeveelheid verkalking voorspelt het krijgen van een hartaanval veel sterker dan bekende risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken. Mensen met uitgebreide verkalking in de kransslagaders hebben een achtmaal hogere kans op het optreden van een hartaanval dan mensen met weinig verkalking.

Meting van verkalking in de kransslagaders met deze nieuwe radiologische techniek lijkt een veelbelovende methode voor het vroegtijdig identificeren van personen die een hoog risico hebben op het krijgen van een hartaanval. Het gebruik van deze techniek zou daarbij daarmee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de preventie van hart- en vaatziekten. Het onderzoek wordt voortgezet om te zien of verkalking in de kransslagaders ook in een jongere populatie en op langere termijn een goede voorspeller is voor het optreden van een hartaanval.

Promotor: prof.dr. A.Hofman, Epidemiologie (EUR) en prof.dr.M.Oudkerk, Radiologie (RUG)

Deel: ' Promotie Nieuwe radiologische techniek voorspelt hartaanval beter '
Lees ook