Universiteit van Utrecht


16.15 uur Geneeskunde

Oral Field Cancerization: Smoking Induced Mucosal Alterations and their Significance for the Development of Multiple Head and Neck Tumors.
Mw. drs. G.C.T. van Oijen (Utrecht)
Promotor: prof. dr. P.J. Slootweg
Co-promotor: dr. G. Rijksen en dr. M.G.J. Tilanus

De twee belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van kanker van de slijmvliezen in het hoofd-halsgebied, zoals keelkanker en en mondkanker zijn roken en alcohol. Hoogstwaarschijnlijk zorgen de stoffen in tabaksrook en alcohol voor genetische veranderingen in het erfelijk materiaal. Vervolgens kan een reeks van veranderingen plaatsvinden in de cellen, waardoor het slijmvlies via verschillende voorstadia kan veranderen in een kwaadaardig gezwel. Het is bekend dat zo'n twintig procent van de mensen met hoofd-halskanker meer dan één gezwel in de slijmvliezen van het hoofd-halsgebied ontwikkelt. Bij deze patiënten zijn meestal ook voorstadia van hoofd-halskanker te vinden. Dit verschijnsel wordt `Field Cancerization' genoemd. Monique van Oijen komt tot de conclusie dat de verschillende gezwellen en voorstadia bij patiënten met hoofd-halskanker onafhankelijk van elkaar ontstaan, door de voortdurende invloed van roken en/of alcohol op het gehele slijmvlies in het hoofd-halsgebied. Dit houdt in dat het nog steeds belangrijk is voor deze patiënten om na de diagnose en behandeling van het eerste gezwel te stoppen met roken en het drinken van (veel) alcohol.

Voorlichters Universiteit Utrecht

dr. Joop Kessels, woordvoerder Universiteit/College van Bestuur, tel. 030-2534477, J.Kessels@usp.uu.nl

Persvoorlichters Universiteit Utrecht:

drs. Laurien Timmermans, L.Timmermans@csc.usc.uu.nl

Johan Vlasblom, j.vlasblom@csc.usc.uu.nl

Tel: (030) 253 3550 of 253 2572

(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: UUmedia@csc.usc.uu.nl

Deel: ' Promotie Risicofactoren keel- en mondkanker '
Lees ook