Universiteit van Utrecht


19 mei 1999:

Letteren, 14.30 uur
Mw. drs. T.H. Ram
(Amersfoort)
Magnitude in marginality. Edward Cave and The Gentlemans Magazine, 1731-1754'

Toen Edward Cave in februari 1731 het tijdschrift The Gentlemans Magazine, introduceerde hij daarmee wat in korte tijd Engelands meest populaire, geïmiteerde en invloedrijke tijdschrift zou worden. Titia Ram gaat in haar proefschrift in op de positie van Edward Cave in het literaire veld van die tijd. Ze concludeert dat Caves tijdschrift het meest representatieve beeld geeft van de poëzie uit die periode. Het onderzoek van Ram is gebaseerd op de "First-Line Index" die alle 5019 gedichten bevat, die zijn verschenen vanaf het eerste nummer tot Caves overlijden in 1754. Het blad geeft een zeer goed beeld van de poëzie uit die tijd. Voornamelijk geschreven door amateurs uit de provincie, laat het de beste en slechtste gedichten uit die tijd zien, geschreven door mannen en vrouwen, tieners en studenten, docenten en geestelijken.
Door de nogal traditionele keuze van onderwerpen sprak The Gentlemans Magazine een zeer groot lezerspubliek aan. Lezers werden aangespoord zelf op te treden als critici. Binnen tien jaar ontwikkelde het blad zich van een "Readers Digest avant la lettre" tot een tijdschrift dat grotendeels door zijn eigen publiek werd geschreven. Het was daarmee een revolutionair format dat niet alleen erg populair was bij zijn lezers, maar ook financieel zeer aantrekkelijk voor zijn uitgever. Promotor: prof. dr. P.J. de Voogd

Mediavoorlichters Universiteit Utrecht:
dr. Joop Kessels, woordvoerder College van Bestuur drs. Laurien Timmermans
Johan Vlasblom
Tel: (030) 253 3550 of 253 2572
(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Deel: ' Promotie The Gentlemans Magazine, 1731-1754 '
Lees ook