Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30

Aanmaakdatum: 4 januari 1999

------------------------------------------------------

Promotie dhr. drs. J.N. Stolk

op het gebied van de Medische Wetenschappen

donderdag 14 januari 1999 om 15.30 uur precies

------------------------------------------------------

REUMATOïDE ARTRITIS EN SYSTEMISCHE LUPUS ERYTHEMATOSUS: EEN NIEUW PERSPECTIEF

Reumatoïde Artritis (RA) kan effectief behandeld worden met Imuran®. Na inname wordt dit middel in het lichaam tot een werkzame stof omgezet door middel van diverse enzymen. Eén daarvan is thiopurine-methyltransferase (TPMT). Een persoon heeft in zijn lichaamscellen altijd óf een hoge, óf een lage óf een gemiddelde TPMT-activiteit. Een lage activiteit geeft tijdens Imuran®-behandeling extra risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten 'bloedarmoede'. Uit het onderzoek blijkt dat ook RA-patiënten met een gemiddelde TPMT-activiteit een drie maal hogere kans hebben op het ontwikkelen van diverse bijwerkingen, vooral op maag-darmgebied, dan patiënten met een hoge activiteit. Een TPMT-bepaling vóór de start van Imuran®-behandeling kan leiden tot een beter gebruik van dit geneesmiddel, een meer individueel bepaalde dosering, en een reductie van bijwerkingen.

De ziekte Systemische Lupus Erythematosus (SLE) is gekenmerkt door een veranderde en gestoorde immuunfunctie, alsmede door ontstekingsreacties in diverse lichaamsorganen. Van enkele purine-enzymen is bekend dat er ernstige stoornissen in het immunologische afweersysteem ontstaan wanneer hun activiteit in de lichaamscellen te laag is. Eén bevinding bij een groep van 15 vrouwelijke SLE-patiënten betreft een meer dan 50% verlaagde activiteit van het purine-enzym 5'NT in een deel van de witte bloedcellen. Theoretisch zou dit een grote rol kunnen spelen bij het ontstaan van de veranderingen in het immuunsysteem en de chroniciteit van ontstekingsreacties bij dit ziektebeeld. Verder onderzoek is gewenst.

* Plaats: Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen

* Titel proefschrift: Enzymes of purine and thiopurine metabolism in rheumatoid arthritis & systemic lupus erythematosus: new aspects concerning their role in azathioprine treatment and pathogenesis

* Promotor: dhr. prof. dr. L. van de Putte

* Copromotores: mw. dr. A.M.Th. Boerbooms, dhr. dr. R.A. De Abreu

* Woonplaats: Wijchen

------------------------------------------------------

Deel: ' Promotie thiopurine-methyltransferase en purine-enzymen '
Lees ook