Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 21 januari 1999

P&V Promoties, oraties en afscheidscolleges

Promotie dhr. drs. B.M. van Bolhuis

op het gebied van de Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica vrijdag 12 februari 1999 om 13.30 uur precies

VARIËTEIT VAN SPIEREN MAAKT EFFICIËNT BEWEGEN MOGELIJK

Het lichaam kan eenzelfde beweging uitvoeren met verschillende combinaties spieren. Over gewrichten lopen namelijk meestal meer spieren die voor buiging of strekking van de ledematen kunnen zorgen. Spieren die over een gewricht lopen (mono-articulaire spieren) blijken echter een andere functie te hebben dan spieren die over twee gewrichten lopen (bi-articulaire spieren). Hierdoor worden de spieren steeds op de meest efficiënte wijze gebruikt, zo tonen de bevindingen in het proefschrift aan.

Wetenschappers zoeken echter nog steeds naar het criterium waarop de coördinatie voor efficiënt spiergebruik gebaseerd is. Daarbij kan zowel het streven naar het kleinst mogelijke energieverbruik, de kleinste kracht of de minste moeheid in de spieren een rol spelen. Volgens de auteur van het proefschrift zijn de bevindingen het best te verklaren door aan te nemen dat het lichaam zo weinig mogelijk energie probeert te verbruiken.


* Plaats: Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen
* Titel proefschrift: On control of the neuromuscular system: redundancy and task dependency in the coordination of muscle activation

* Promotor: dhr. prof. dr. C.C.A.M. Gielen
* Woonplaats: Nijmegen

Deel: ' Promotie Varieteit spieren maakt efficient bewegen mogelijk '
Lees ook