VU ziekenhuis

Persbericht
persberichtarchief

23-02-00

Antidepressiva vooral effectief bij behandelen paniekstoornissen

Het voorschrijven van antidepressiva is een veel gebruikte methode bij de bestrijding van depressieve klachten bij patiënten. Uit het promotie-onderzoek van A. Bakker blijkt nu ook dat deze antidepressiva zeer geschikt zijn bij de behandeling van paniekstoornissen. Zeker in combinatie met gedragstherapie. Op vrijdag 25 februari verdedigt Bram Bakker zijn bevindingen aan de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit.
Paniekstoornis is een veelvoorkomende angststoornis, ook bekend als hyperventilatiesyndroom. Patiënten die hieraan lijden, gaan vaak situaties vermijden waarin zij deze paniekaanvallen krijgen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van openbaar vervoer, bezoeken van winkels of grote zalen.
Dit proefschrift gaat over de behandeling van deze paniekstoornissen. In het onderzoek is gekeken naar de bestrijding van deze klachten met antidepressiva al dan niet gecombineerd met gedragstherapie. Met name de middelen clomipramine en paroxetine werden hierbij betrokken.

In bijna alle gevallen waren de antidepressiva werkzamer dan bij de groep die een placebo kreeg. Uit het onderzoek blijkt dat de meest effectieve behandeling van deze klachten bestaat uit een combinatie van antidepressivum en gedragstherapie. Bijvoorbeeld paroxetine, een selectieve serotine heropname-remmer (SSRI), blijkt in combinatie met therapie, zeer goed te werken.
Aan het onderzoek van Bakker namen met name patiënten deel die last hebben van vermijdingsgedrag. Dit vermijden komt in de praktijk ook het meeste voor. Cognitieve therapie is echter wel effectief bij mensen die geen of weinig vermijdingsgedrag vertonen.

Informatie

De promotie van de heer A. Bakker vindt plaats op vrijdag 25 februari 2000 in de aula van de Vrije Universiteit om 15.45 uur. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis/Faculteit der Geneeskunde, telefoon (020) 4443444, fax (020) 4443450, Janna Haveman of Jan Spee.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 23/02/00
dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl

Zoekwoorden:

Deel: ' Promotie VU antidepressiva bij behandelen paniekstoornissen '
Lees ook