Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Pronk geeft aftrap in Nijmegen Aanstaande zaterdag 22 september Autovrije Dag

Amsterdam, 19 september 2001 --- Aanstaande zaterdag heeft Nederland voor de derde achtereenvolgende keer een Autovrije Dag, een initiatief van Milieudefensie en LOAZ. Ruim veertig gemeenten sluiten die dag straten of stadscentra af voor het autoverkeer. De grootste autovrije gebieden zijn te vinden in Amsterdam, Nijmegen, Goes, Deventer en (op 23 september) in Leeuwarden. Minister Pronk opent de dag officieel op de autovrije Waalkade in Nijmegen. Nederland sluit zich dit jaar voor het eerst aan bij de Europese Autovrije Dag, die altijd op 22 september valt. In heel Europa doen dit jaar 900 steden mee.

Programma landelijke opening Autovrije Dag 22 september op de Waalkade te Nijmegen

11.30-12.30 u. Ontvangst genodigden en pers op het terras van Vivaldi's café aan de Waalkade

12.30-12.45 u. Officiële aftrap Autovrije Dag met minister Pronk, burgemeester Ter Horst, Wijnand Duyvendak (directeur Milieudefensie) en Aleid Groothoff (voorzitter LOAZ). Minister Pronk onthult een aandenken aan de Autovrije Dag, een geschenk van LOAZ/Milieudefensie aan de stad Nijmegen.

12.45-13.15 u. Discussie met Pronk, Ter Horst, Duyvendak en Groothoff over de Autovrije Dag

13.15-13.30 u. Kinderen van Montessorischool bieden Pronk een verrassend geschenk aan.

13.30-14.00 u. Optocht met alternatieve vervoersmiddelen (paardentram, fietstaxi's, bus en oude fietsen Velorama) naar Plein 1944; Pronk en Ter Horst zitten vooraan in een fietstaxi.

In Amsterdam, Nijmegen, Deventer, Goes en op 23 september) in Leeuwarden zijn de autovrije gebieden het grootst. Nijmegen weert de auto uit het grootste deel van de binnenstad. Vier openbaarvervoerbedrijven tonen in het centrum hun nieuwste materieel. In Amsterdam wordt op 22 september de gehele binnenstad van 115 kilometer weg afgesloten voor het autoverkeer. Op zondag 4 november organiseert de hoofdstad zelfs een autovrije dag in een gebied dat vijf keer groter is dan de binnenstad.
Goes maakt de gehele binnenstad autovrij. Vanuit Goes, waar de opening van de landelijke fietsdag plaatsvindt, zijn fiets- en skatetochten te maken in natuurgebieden die afgesloten zijn voor auto's en op een autovrije dijk langs de Oosterschelde.
In Deventer, waar de autovrije dag al vanaf 1997 wordt gevierd, maken buurtbewoners tien straten autovrij. In Leeuwarden gaat op 23 september de binnenstad op slot.

Een overzicht van alle activiteiten in andere gemeenten treft u aan op www.autovrijedag.nl.

Deel: ' Pronk geeft aftrap Autovrije Dag in Nijmegen '
Lees ook