Retro-aspecten in combinatie met toekomstvisie

Pronto Cruizer concept car voor Europese markt

Een van de meest opvallende concept cars die Chrysler het afgelopen jaar openbaarde is de Pronto Cruizer. Het is een auto die retro-aspecten combineert met vooruitstrevende details. Deze concept car is specifiek voor de Europese markt ontworpen om te kunnen laten zien hoe de Europese producten zich volgens Chrysler-ingenieurs zullen ontwikkelen.

De Pronto Cruizer is een driedeurs coupé met een sterk geprononceerde grille en voorbumper, die direct herinneringen oproept aan de Prowler, een concept car van enkele jaren geleden. De spatborden, die vloeiend overlopen in de bumpers, doen denken aan auto's uit de jaren veertig. De agressieve aanblik in combinatie met de vloeiende lijnen geeft een idee van beweging, zelfs als de auto stilstaat. De 18 inch voorwielen en 19 inch achterwielen verlenen de geel gespoten Pronto Cruizer een sterke wigvorm.

De Pronto Cruizer toont op knappe wijze aan, dat Amerikaans design ook goed aansluit bij de wensen van het publiek in andere werelddelen, met name Europa. De Pronto Cruizer is op dezelfde manier ontstaan als de Viper en Prowler, namelijk als concept car om de meningen van het publiek op internationale autotentoonstellingen te peilen. De eerste reacties na de presentatie op de Salon van Genève, in maart vorig jaar, waren buitengewoon: het verzamelde publiek overlaadde de auto met een spontaan applaus. Inmiddels is de Viper een succesvolle sportauto, en de Prowler wordt in kleine aantallen voor de Amerikaanse markt geproduceerd.

Art deco-invloeden

Zowel in- als exterieur van de Pronto Cruizer wordt gekenmerkt door Art Deco-invloeden, maar deze stijl uit de jaren veertig wordt vertaald in een eigentijdse vorm met scherp afgebakende zijkanten, een efficiënt ingerichte bagageruimte, vakmanschap en een grote dosis Amerikaanse fun en vrijheid. De Pronto Cruizer combineert deze uiterliijke kenmerken in een auto met een plezierig weggedrag en een krachtige 1,6 liter benzinemotor, gekoppeld aan een vijfversnellingsbak. Het vouwdak met koolstofvezel rand herinnert aan andere concept cars van Chrysler. Het interieur, dat er gewaagd uitziet dankzij de keuze aan materialen, kleuren en symbolen, is groter dan van de Neon, hoewel de buitenmaten geringer zijn. Beide auto's zijn gebouwd op dezelfde wielbasis van 2642 mm.

Alle functionele onderdelen van het interieur zijn met aluminium afgewerkt, de gebruikte kleuren doen denken aan klassieke Amerikaanse hot rods. Het instumentenpaneel met licht- en donkerblauwe kleuren is zowel overdag als 's nachts rustig voor de ogen.

Opvallende details in de Pronto Cruizer zijn het gedeeltelijk chromen, driespaaks stuurwiel met retro-aspecten, vloermatten voorzien van aluminium strips, een bagageruimte achter de achterstoelen en een aluminium hendel op de voorstoelen om deze gemakkelijker te kunnen verplaatsen.

De aluminium pedalen en versnellingspook vormen een onverwacht detail in een auto die Chryslers Amerikaanse ontwerp met internationale aantrekkingskracht belichaamt.

Deel: ' Pronto Cruizer is Chryslers concept car voor Europese markt '
Lees ook