Bont voor Dieren, Postbus 51353, 1007 Amsterdam, 1007 EJ AMSTERDAM. Tel: 020 676 66 00. Fax: 020 676 87 99.
Homepage: http:\www.bontvoordieren.nl. Email: info@bontvoordieren.nl

persbericht
Bloody Shame: Noorwegen doodt 65.000 jonge zeehonden! protestactie tegen Noorse zeehondenjacht

Uit protest tegen de zeehondenjacht in Noorwegen voert Bont voor Dieren op woensdag 7 april actie bij de Noorse ambassade in Den Haag. Dit voorjaar doden Noorse pelsjagers bijna 65.000 jonge zeehonden. Eind maart zijn de Noorse schepen uitgevaren naar de jachtgebieden rond Jan Mayen en Spitsbergen waar de slachtingen plaatsvinden. Dagelijks worden daar nu duizenden zeehonden op brute wijze doodgeslagen. Zeehondenjacht is een zeer barbaars en diervijandig ritueel uit vervlogen tijden en hoort niet meer thuis in deze eeuw. Weinig mensen realiseren zich dat er anno 1999 nog op grote schaal zeehonden worden gedood voor de bonthandel.
Tekenaar Len Munnik, geïnspireerd door de gruwelen van de zeehondenjacht, maakte een illustratie van een barbaar die, staande in een grote plas bloed, met een triomfantelijk gebaar een zeehondje doodt. De tekst onder de tekening luidt: ‘Bloody Shame’. Deze tekening, vergezeld van een petitie tegen de zeehondenjacht, overhandigt Bont voor Dieren aan de Noorse ambassadeur. Met de actie wil Bont voor Dieren duidelijk maken dat de Noren zich moeten schamen voor de barbaarse en bloeddorstige zeehondenjacht.
De actie begint om 14.00 uur bij de ambassade van Noorwegen aan de Lange Vijverberg 11 in Den Haag.

In weerwil van de Europese publieke opinie breiden de Noren de jacht op jonge zeehonden steeds verder uit. In 1995 werden er 2600 jonge zeehondjes gedood. Later werden dat er snel meer. In 1997 werden 38.000 zeehonden het slachtoffer van pelsjagers. Dit jaar is Noorwegen van plan
65.000 jonge zeehonden (klapmutsen en zadelrobben) te doden. Daarmee is de zeehondenjacht de afgelopen twee jaar met ruim 70% toegenomen. Als excuus voor de jacht voert Noorwegen aan dat zeehonden teveel vis eten, waardoor er te weinig over zou blijven voor de Noorse vissers. Wat Noorwegen niet zegt, is dat de mens schuldig is aan het op grote schaal wegvangen van vis uit de zeeën. De zeehonden worden aangewezen als zondebok voor een falend visbeleid. In werkelijkheid gaat het Noorwegen echter om de verkoop van het bont van de jonge zeehonden. Vooral in Azië is zeehondenbont nog populair. Hoe jonger de zeehondjes, hoe gevraagder hun bont en hoe meer de pelzen opbrengen. Zeehondenbont wordt vooral verkocht aan landen als Japan, China en Korea, waar ‘nieuwe rijken’ zich graag hullen in jassen van zeehondenbont. De Europese markt voor zeehondenbont is volkomen ingestort. Sinds 1983 is de import van de allerjongste zeehondjes (de zogenaamde ‘whitecoats’) verboden. Bont van iets oudere zeehondjes (drie weken of ouder), mag helaas nog steeds verkocht worden in de Lidstaten van de Europese Unie.

Amsterdam, 6 april 1999

Meer informatie:
drs. Maaike Wermer, campagne-coördinator
tel: 020- 676 66 00 (kantoor) of 06-516 47 461 (mobiel)

Deel: ' Protestactie tegen Noorse zeehondenjacht '
Lees ook