Protestvorm #duranadam (#standingman) waait over naar Nederland


Protestvorm #duranadam (#standingman) waait over naar Nederland tegen sluiting van Cultureel Centrum Het Podium in Hoogeveen

Hoogeveen, 20130621 -- In de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 juni stond de Turkse kunstenaar Erdem Gunduz zo’n acht volle uren stil op het Taksim Plein in Istanbul. Hij stond met zijn gezicht gericht naar een portret van Kemal Ataturk, de stichter van het moderne, seculiere Turkije en wilde het politiegeweld van de regering Erdogan aanklagen. #Standingman – #duranadam in het Turks - is in een mum van tijd hét symbool geworden van de protestbeweging en trending topic op Twitter. Honderden mensen door het hele land volgden en volgen zijn voorbeeld.

De protestvorm van Erdem Gunduz waaide deze week over naar Nederland, Hoogeveen. Robert Jan van Hoogdalem, medewerker van Het Podium, ontdekte begin deze week dat #duranadam, stilstaande man, trending topic was op Twitter en raakte enorm geïnspireerd door deze vorm van protest. In Hoogeveen is namelijk wederom sprake van mogelijke sluiting van het pand van Het Podium, een Cultureel Centrum dat diep geworteld is in vrijwel alle bevolkingsgroepen van de Hoogeveense samenleving. De duizenden handtekeningen die vorig jaar oktober verzameld zijn, evenals de ludieke protestacties en het aan de gemeente aangeboden witboek, lijken helemaal voor niks zijn geweest en straks kan het zomaar zo zijn dat het gebouw van Het Podium verkocht wordt en dat vinden we doodzonde, want een dergelijk pand krijg je nooit meer terug. Het zal stil worden in Hoogeveen.

Hoewel een nieuwe, nog heftiger protestactie voor de hand ligt, en velen dat van ons verwachten volgen wij het voorbeeld van Erdem, #duranadam, Gunduz. Een stil protest op het Raadhuisplein op donderdag 27 juni vanaf 11 uur ’s ochtends totdat de raadsvergadering begint om 19.00 uur, want we hebben er geen woorden meer voor en zowel publiek, gebruikers als medewerkers en vrijwilligers leven momenteel in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun concertzaal, werk, hobby en culturele werkruimte.

Sympathisanten zijn van harte welkom om zich (eventueel later) aan te sluiten bij de groep medewerkers, vrijwilligers en gebruikers van het pand van Cultureel Centrum Het Podium op het Raadhuisplein in Hoogeveen. Voor eten en drinken wordt gezorgd.


Deel: ' Protestvorm #duranadam (#standingman) waait over naar Nederland '
Lees ook