Proximus

Navigation bar

Feiten en cijfers

17 juli 2001

Proximus eerste Belgische operator die UMTS-oproep realiseert

Brussel, 17 juli 2001 - Proximus heeft Ericsson, Nokia en Siemens uitgekozen om tests aan te vatten met mobiele telefonie van de 3de generatie (UMTS) en heeft zodoende een eerste selectie gemaakt uit de kandidaat-leveranciers van het UMTS-netwerk die hadden geantwoord op haar offerteaanvraag van begin dit jaar. In aansluiting daarop, op dinsdag 3 juli ll., heeft de operator de eerste UMTS-oproep in België gerealiseerd op een volledig test netwerk, geleverd door Siemens. Er zijn ook gelijkaardige tests gepland met Ericsson en Nokia .

Proximus heeft een belangrijke stap gezet in de selectie van de leverancier van haar netwerk voor mobiele telefonie van de derde generatie, UMTS genoemd (Universal Mobile Telecommunications System), door een eerste selectie te maken uit de kandidaat-leveranciers voor het UMTS-netwerk. Begin juli heeft Proximus de eerste fase aangevat van technische tests met de drie weerhouden
infrastructuurleveranciers, nl. Ericsson, Nokia et Siemens.

Op 3 juli ll. heeft Proximus als eerste operator een UMTS-oproep uitgevoerd in België op een volledig UMTS-netwerk in een testomgeving, geïnstalleerd door Siemens. Het volledige netwerk bestond uit een UMTS-centrale (U-MSC), een radiocontroleur en drie basisstations. Deze eerste " end-to-end "-oproep werd tot stand gebracht met de eerste UMTS-toestellen die werden geleverd door Siemens. Er zijn ook gelijkaardige tests met Ericsson en Nokia gepland.

De definitieve keuze van de leverancier van het UMTS-netwerk zal worden gemaakt uiterlijk eind 2001 en zal uitmonden in een nieuwe fase van tests in een reële omgeving met behulp van een mini-UMTS-netwerk in parallel met het bestaande GSM/GPRS-netwerk van Proximus.

Trouw aan haar verbintenis om diensten van superieure kwaliteit te leveren, is Proximus van plan haar UMTS-diensten te lanceren binnen de 18 maanden na de verlening van de licentie (2 maart 2001), zoals voorzien door het wettelijk kader voor de toekenning van de licenties. Er zijn echter nog een aantal onzekerheden betreffende de beschikbaarheid van de toestellen en van bepaalde netwerkelementen, en betreffende de toekenning van de nodige bouwvergunningen voor de ontplooiing van de mobiele telefonie van de derde generatie. Deze onzekerheden zouden een weerslag kunnen hebben op de planning voor de aanleg van het netwerk en op de effectieve lancering van de commerciële diensten.

Op termijn zal UMTS, dankzij zijn hogere transmissiecapaciteiten en
-snelheden, de mogelijkheid bieden om via een mobiel toestel te surfen op het internet, muziek te beluisteren, beelden en films te visualiseren, alleen of met meerdere personen on line spelletjes te spelen, een videoconferentie te organiseren of on line aankopen te doen. Als bijkomende troef zullen deze diensten beschikbaar zijn op basis van de exacte plaats waar de gebruiker zich bevindt op het ogenblik van zijn verzoek. Met UMTS zal de draagbare telefoon nooit meer zomaar een telefoon zijn : hij wordt een echt mobiel multimediatoestel.

Met de mobiele telefonie van de 3de generatie zal Proximus zich volop kunnen storten op wat de operator in 2000 heeft opgestart met de lancering van WAP en dit jaar heeft voortgezet met GPRS, nl. van de draagbare telefoon een onmisbaar onderdeel maken van ons dagelijks leven, niet alleen om te bellen, maar ook om het werk en de vrije tijd te organiseren.

© Copyright 2001 Proximus. All rights reserved.

Deel: ' Proximus heeft eerste UMTS-oproep in Belgie '
Lees ook