Proximus

Brussel, 6 september 2001

Proximus, Intel en Ericsson bundelen hun krachten voor mobiele internettoegang

Proximus heeft een overeenkomst gesloten met Intel en Ericsson om gebruikers van draagbare computers een permanente toegang tot het internet te bezorgen via haar GPRS-netwerk. De Proximus-oplossing voor mobiele internettoegang combineert de Bluetooth(TM)-pc-kaarten van Intel met de T39m-mobilofoons van Ericsson en biedt de gebruikers vrijwel overal en constant toegang tot het internet en tot hun bedrijfsnetwerk. Proximus voert momenteel tests uit met 150 interne en externe gebruikers. De commerciële lancering van de mobiele internettoegang zal begin 2002 in België starten.

Nadat Proximus in juli 2001 Mobile Intranet (beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk via een mobiele GPRS verbinding voor professionele klanten) en de GPRS-toegang tot haar portaalsite met WAP-diensten lanceerde, start de onderneming in de eerste week van september, met een testfase van mobiele GPRS-toegang tot het internet. Ongeveer 150 interne en externe (zowel residentiële als professionele) gebruikers zullen gedurende enkele maanden het mobiele internet via GPRS uittesten. Proximus gebruikt de T39m mobilofoon van Ericsson voor deze testfase maar zal later ook andere GPRS toestellen ondersteunen. De testfase zal Proximus toelaten om begin 2002 een verfijnd commercieel aanbod te lanceren.

De Proximus-oplossing voor mobiele internettoegang bevat de onlangs gelanceerde Bluetooth(TM) pc-kaarten van Intel, de RealPort2 Bluetooth(TM) en de CreditCard Bluetooth(TM), beide ontwikkeld door Xircom, een onderdeel van Intel. Deze brengen een draadloze Bluetooth(TM)-verbinding tot stand tussen een draagbare computer en de T39m-GSM van Ericsson. De T39m zal deze Bluetooth(TM)-verbinding via het Proximus netwerk tot een GPRS-verbinding uitbreiden, waardoor de gebruiker overal over een permanente en snelle toegang tot het internet en zijn bedrijfsnetwerken beschikt.

Met de gecombineerde technologie van Proximus, Intel en Ericsson zijn de gebruikers in staat om hun kantooromgeving na te bootsen op de luchthaven, in een hotel of om het even waar binnen het bereik van het Proximus GPRS-netwerk. De draadloze '2.5G'-technologie zorgt voor een permanente toegang tot het internet en de bedrijfsnetwerken, en maakt het mogelijk om informatie in 'real-time' tijd te ontvangen en te verzenden. Doordat de verbinding constant beschikbaar is, kunnen de gebruikers overal en op elk moment data doorsturen en wordt de weg gebaand voor toekomstige 3G-applicaties (UMTS).

De GPRS-technologie (General Packet Radio Services) verdeelt informatie (documenten, e-mails, foto's, enz.) in kleine datapakketten, waardoor deze verstuurd en geraadpleegd kan worden op het scherm van een mobiele telefoon, op een draagbare computer en op elk ander draagbaar toestel dat GPRS ondersteunt. Dat gebeurt tegen een snelheid die vergelijkbaar is met die van een analoge modem, tot 40 Kb/seconde of tot 4 keer sneller dan met GSM-technologie. Door de snelle evolutie van GPRS-mobilofoons en de technologie, zal deze snelheid in de toekomst nog verhogen.

Dankzij de Bluetooth(TM) -technologie zal de draadloze verbinding tussen compatibele draagbare en vaste communicatiesystemen - zoals draagbare computers, mobilofoons en andere handheld toestellen - kinderspel worden. De technologie is gebaseerd op een radioverbinding die een snelle en betrouwbare transmissie garandeert van zowel spraak als data.

Mobiele internettoegang via het Proximus GPRS-netwerk in de praktijk De gebruiker moet beschikken over:

- de toegang tot het Proximus GPRS netwerk en tot de Mobile Internet dienst van Proximus,

- een draagbare computer, PDA of een ander draagbaar toestel dat GPRS ondersteunt,

- een GPRS GSM die door Proximus wordt ondersteund en verbonden is met de draagbare computer via de draadloze Bluetooth(TM) technologie of een kabel.

De gebruiker van de Bluetooth(TM) technologie plaatst de Intel Bluetooth(TM) PC kaart in de daarvoor voorziene gleuf van een draagbare PC. De eerste maal dient de PC met Bluetoothkaart en de GSM geconfigureerd te worden voor Internet en GPRS. Nadien wordt de internetverbinding automatisch tot stand gebracht wanneer de verschillende toestellen in werking zijn en zich op minder dan 10 meter van mekaar bevinden.

Proximus
Op 30 juni jongstleden telde Proximus 3.843.000 klanten. Proximus, het eerste dual band-netwerk dat actief is in België, is een filiaal van Belgacom (75%) en Vodafone (25%).

Intel
Intel is de grootste producent van chips en een toonaangevend producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten.

Deel: ' Proximus, Intel en Ericsson bundelen krachten '
Lees ook