Persberichten van
Psion Nederland

PERSBERICHT

Maak kennis met de nieuwe Series 5mx van PSION

Hoofddorp, 15 juni 1999 - Vandaag heeft Psion Computers, wereldleider op het gebied van palmtop computers, in Londen de Series 5mx geïntroduceerd. De machine combineert mobiele toegang tot het internet en e-mailbereikbaarheid met behulp van een nieuwe zeer snelle processor. De nieuwe machine bevat als eerste palmtop Java van Sun Microsystems. Dit maakt toegang mogelijk tot internetdiensten, zoals het bijhouden van de aandelenkoersen, reserveren van reizen en on-line winkelen.

De 32-bit Series 5mx combineert het bekroonde ontwerp en de innovatieve techniek van de Series 5 met een modieuze zilvergrijze kleur, een nieuw helder touch screen op VGA-breedte met achtergrondverlichting, een pen voor navigatie op het scherm en een gepatenteerd superieur toetsenbord. De Series 5mx met 16MB RAM maakt het de gebruiker mogelijk om tot 4.000 pagina's aan informatie op te slaan. Door middel van CompactFlash geheugenkaarten kan extra geheugen worden toegevoegd (op dit moment tot 96MB).

De Series 5mx wordt gekenmerkt door een windowsachtige interface, zakelijke applicaties en een 36MHz ARM710T RISC processor voor nog snellere communicatie. Dit alles op zakformaat en met een gewicht van slechts 354 gram, inclusief batterijen. Bij normaal gebruik van de machine zijn er twee penlitebatterijen per maand nodig.

Een Virtuele Java Machine staat standaard op de cd-rom die bij de Series 5mx wordt geleverd. Het grootste voordeel voor de gebruiker is de mogelijkheid om Java applets te bekijken als de browser wordt gebruikt. Meer dan 800.000 Java ontwikkelaars zijn nu in staat om programma's geschreven in Java aan te passen voor gebruik op de Psion. Op de Series 5mx draaien bijvoorbeeld applicaties die geschreven zijn met gebruik van standaard Java ontwikkelingsinstrumenten (bijvoorbeeld JDK van Sun, Visual Café van Symantec, Jbuilder van Borland, etc.). Dit betekent een potentiële explosieve groei in de softwareontwikkeling door derden voor de Psion.

Een afspraak tussen Psion en GRIC Communications betekent dat Psion Series 5mx-gebruikers toegang hebben tot nieuws, reis- en lokale informatie dankzij de eerste internetportal ter wereld die speciaal ontwikkeld is voor mobiele palmtop computergebruikers tegen het lokale telefoontarief. Psion-gebruikers zullen in staat zijn om onderweg wereldwijd in te loggen bij lokale internetserviceproviders in plaats van een long-distance'telefoontje naar hun eigen serviceprovider om toegang te verkrijgen tot het internet en e-mail.

De Series 5mx is dé e-mail-laptop voor drukbezette mensen. Eenmaal opengeklapt, synchroniseert de Series 5mx met e-mail op de pc met als extra gemak het internet of het intranet te benaderen en het op afstand e-mail uitwisselen door het gebruik van een aantal mobiele telefoons. De Series 5mx bezit alle benodigde organiserfuncties, heeft een superieur toetsenbord en is aan te sluiten op mobiele telefoons, modems en pc's,' zegt Daniel Doulton, hoofd Product Marketing bij Psion Computers. Met de komst van de Series 5mx wordt een uitbreiding van de mobiele markt verwacht door oplossingen te bieden die relevant zijn voor miljoenen mobiele werkers over de hele wereld,' vertelt hij.

Op zichzelf is de Series 5mx al bijzonder krachtig, maar de machine kan tevens moeiteloos worden verbonden met een desktop pc. Dit vergemakkelijkt het uitwissselen van documenten en de synchronisatie met gegevens op de pc. Psion's vernieuwde pc-connectiviteitssoftware, PsiWin 2.3, wordt standaard geleverd bij de Series 5mx. Hiermee wordt lokale e-mailsynchronisatie met de pc nog gemakkelijker. De ingebouwde conversiebibliotheek van de Series 5mx sluit aan op de nieuwste versie van Microsoft Office, Lotus SmartSuite en Corel Office/Wordperfect. Deze krachtige pc-integratiesoftware biedt gebruikers de gelegenheid om overal ter wereld met desktopdocumenten van Microsoft Windows op hun Series 5mx te werken. Het is ook mogelijk de Series 5mx te verbinden met een Macintosh.

Voor de Series 5mx zijn krachtige communicatieapplicaties verkrijgbaar, te gebruiken in combinatie met zowel gewone als draadloze oplossingen. De e-mailapplicatie staat nu standaard op de ROM, zodat directe e-mailsynchronisatie mogelijk is. Ook wordt de Series 5mx geleverd inclusief een browser en een zend-en-ontvang faxapplicatie.

De frames worden nu door de webbrowser ondersteund, die reeds geschikt was voor de TCP/IP internetstandaarden. Tevens worden SMTP en POP3 e-mailprotocollen ondersteund. De Series 5mx heeft de hoogste schermresolutie van alle beschikbare palmtops en biedt gebruikers de mogelijkheid om documenten, e-mailberichten en webpagina's op volledige breedte te bekijken zonder horizontaal scrollen'.

Ieder standaard desktopmodem kan worden gebruikt om gegevens te verzenden via de telefoonlijn. Voor draadloze communicatie kan de Series 5mx ook een verbinding tot stand brengen met behulp van een groot aantal PC Card modems. Met de Series 5mx infraroodtechnologie kunnen gebruikers draadloos documenten sturen naar een mobiele telefoon, zoals de Ericsson SH888 of de Nokia 8810. Met behulp van de infraroodfaciliteit kunnen documenten worden verzonden naar een printer voorzien van infrarood of naar andere Series 5mx handhelds.

De Series 5mx is voorzien van de nieuwste EPOC-versie van Symbian, de joint venture tussen Psion, Nokia, Motorola en Ericsson. Hierdoor wordt onder andere IrObex (hogere infrarood specificatie) ondersteund, dat het zenden van visitekaartjes en agendagegevens met andere soortgelijke machines mogelijk maakt. Bovendien maakt de nieuwe Contact-applicatie synchronistatie met pc-agendapakketten gebruiksvriendelijker. Andere ingebouwde applicaties van de Series 5mx zijn een tekstverwerker, spreadsheet, kaartenbak en agenda. Deze applicaties zijn vernieuwd en geven gebruikers de mogelijkheid om geheel opgemaakte documenten en ingewikkelde spreadsheets te creëren en maken het zelfs mogelijk om embedded objects' vanuit iedere applicatie in te voegen. Overige ingebouwde software zijn onder andere een calculator met een wetenschappelijke en standaard weergave, wereldinformatie en alarmklok, digitale geluidsopname en een tekenapplicatie. Elke applicatie biedt de mogelijkheid van printen, spellingcontrole, embedded objects' en verschillende zoomniveaus. De Series 5mx bevat zelfs een digitale voicerecorder met 60 minuten opnametijd en verschillende bedieningsknoppen die ook wanneer de machine is gesloten, kunnen worden bediend.

Voor de Series 5mx is een uitgebreide range additionele software beschikbaar, waaronder bijvoorbeeld Berlitz Phrasebook, routeplanner applicaties, financiële software en spelletjes, zoals Monopoly.

De Series 5mx palmtop computer is het resultaat van veertien jaar ervaring in de handheldmarkt. Een markt die Psion steeds heeft gedomineerd met verkopen van meer dan 3,5 miljoen machines. De Nederlandstalige versie van Series 5mx is vanaf september 1999 leverbaar. De Engelstalige versie is vanaf juli 1999 beperkt beschikbaar. De prijs van de Series 5mx inclusief de connectiviteitssoftware en seriële kabel is 1399,- inclusief btw.

Psion Nederland BV gevestigd te Hoofddorp, distribueert handheld- en palmtop computers, programmatuur en datacommunicatieproducten. Het assortiment van Psion-producten omvat een grote verscheidenheid aan modellen, software en randapparatuur. De Psion-producten worden verkocht via een uitgebreid netwerk van dealers en distributeurs.

Deel: ' Psion introduceert nieuwe Series 5mx '
Lees ook